Select your Top Menu from wp menus

Omorul de la Orhei n-a fost evitat, urmare a legăturii poliţiei cu interlopii, Timpul

Un articol care a  aparut  astazi in publicatia „Timpul” vine sa confirme materialul  de acum 2 zile al  Radio  Orhei, despre unele motive si circumstante ale omorului scandalos de sambata trecuta („Omorul de la sfarsitul saptamanii trecute a pornit de la gelozie?”, 02.05.12)

Si in articolul de astazi, al jurnalistului de investigatie din Chisinau, Pavel Paduraru, este pomenita   o femeie de la care ar fi pornit intreaga epopee criminala, care a culminat cu omorul lui Alexei Veretco. In acelasi timp,  sunt prezentate informatii  ca rafuiala sangeroasa putea fi prevenita de catre comisarul de politie din Orhei, care ar fi stiut ca printre subalternii sai sunt persoane care au legaturi cu lumea interlopa. 

Ma jos, articolul din Timpul:
„Omorul lui Krasavcik – consecinţă a legăturilor poliţiei cu lumea interlopă”

Omorul de sâmbăta trecută, săvârşit în Codrii Orheiului, putea fi evitat dacă între poliţia şi interlopii locali n-ar fi existat o strânsă legătură. TIMPUL a reuşit să discute cu mai mulţi martori, inclusiv poliţişti, care au văzut cu ochii lor răfuiala din pădure, dar şi cele întâmplate în noaptea din ajun la discoteca „Lica” din Orhei. Fiindcă toate de acolo încep. Şi toate pornesc de la o femeie… Aşa reiese din reconstituirea cu aproximaţie a tabloului omorului lui Krasavcik – crimă care l-a făcut pe ministrul de Interne, Alexei Roibu, să recunoască:„Regret că atât de târziu l-am demis pe comisarul Cociug”.

În noaptea de vineri, 27 aprilie, spre sâmbătă, pe la ora 1.00, interlopul Alexei Veretco, alias Krasavcik, a ieşit de la discoteca „Lica”. Afară staţiona o maşină, ai cărei pasageri nu se ştie dacă aveau un scop precis sau îşi pierdeau timpul acolo. Odată cu apariţia lui Veretco, însă, din maşină a ieşit Radu Andriţco, supranumit Biceps. Acesta i-ar fi cerut socoteală lui Krasavcik, că de ce i-ar fi spus prietenei sale că e frumoasă… Poate că lucrurile ar fi luat o altă întorsătură, dacă la discotecă nu era prezentă şi fata, căci Biceps insista ca celălalt să-şi ceară imediat scuze de la ea. Refuzul lui Krasavcik l-a scos din pepeni şi a sărit la bătaie. Între timp, din aceeaşi maşină ar fi ieşit poliţiştii Vasile Cojocari şi Tudor Curchi, ultimul purtând uniformă. Când Krasavcik l-a pus la pământ pe Biceps, a urcat peste el şi i-a înfipt tăişul unui cuţit în umăr, Cojocari ar fi sărit între ei. S-a ales şi el cu o tăietură la piciorul stâng. „Voi sunteţi poliţişti! Vă daţi seama ce faceţi?”, ar fi strigat Krasavcik. Apoi s-au despărţit, fără să anunţe Comisariatul de poliţie despre cele întâmplate. Să fi fost altfel, Krasavcik s-ar fi aflat astăzi în cel mai rău caz la puşcărie, dar nu în sicriu…

„Era mâna dreaptă a comisarului”

Ce aveau de împărţit cei trei în aceeaşi maşină, după miezul nopţii, n-am reuşit să aflăm, dar prin Orhei se zvoneşte că Cojocari ar avea legături cu interlopii şi că nu şi-a anunţat colegii despre incident pentru a-l scurge apoi de bani pe Veretco. Despre Cojocari se ştie că a fost avansat de către comisarul Cociug din funcţia de poliţist de sector în cea de inspector superior al poliţiei rutiere. Atât unii poliţişti, cât şi agenţi economici din Orhei afirmă că acesta nu făcea niciun pas fără ştirea comisarului şi aduna pentru acesta o dijmă lunară, care i-a oferit lui Cociug posibilitatea să-şi construiască un palat în numai şapte luni. „Când intri în biroul lui Cociug, nu înţelegi care e comisarul. Ei stau deseori la aceeaşi masă, cu acelaşi computer în faţă”, afirmă ex-vicecomisarul Alexandru Mazurean. „Nu Cojocari decide ce să facă, ci căpetenia sa”, afirmă alt poliţist. „Cojocari era mâna dreaptă a comisarului şi strângea bani pentru el”, confirmă poliţista Liliana Vascan. Şi dacă e aşa, probabil că Cojocari l-a anunţat pe Cociug în aceeaşi seară despre incidentul de la discotecă, deşi acesta spune că n-a ştiut nimic.

Celălalt poliţist, Curchi, infirmă că ar fi fost atunci la „Lica”: „De ce mă întrebaţi? De unde aţi luat-o? Care martori? Glumiţi? Nu-i corect”. Astăzi, când Cojocari e arestat, iar Biceps este fugar, Curchi nu este suspectat în dosarul deschis după omuciderea de a doua zi, susţine procurorul Corneliu Bratunov, şeful Direcţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale.

O împăcare de 500 de euro

Oameni din s. Bolohani, unde locuieşte comisarul, îşi amintesc că în aceeaşi noapte la poarta lui Cociug au staţionat vreo patru maşini luxoase. Cine să fi fost musafirii de taină, satul nu ştie, dar ne şopteşte că în curtea gazdei s-a discutat mult şi aprins… A doua zi, Krasavcik şi-a dat seama că ar trebui să facă pace cu Cojocari şi l-a rugat pe fostul poliţist Iurie Matcovschi, cu care se afla în relaţii bune, să-i organizeze o întâlnire cu acela. Cojocari i-a spus lui Matcovschi să revină peste 15 minute, după care i-a invitat peste o oră la restaurantul „Doi haiduci” din codri. Potrivit unor surse, Krasavcik intenţiona să cumpere iertarea lui Cojocari cu 1000 euro, dar Matcovschi l-a convins că şi jumătate din această sumă le va ajunge.

Era trecut de 19.00, când cei doi au intrat în pădure cu „Mercedes”-ul lui Matcovschi. La parcare staţiona o maşină „Venta”, din care a ieşit Cojocari. S-au salutat cu toţii. „Vasile, noi am venit cu vorbe bune, ţi-am adus bani pentru împăcare”, i-ar fi spus Matcovschi. La care Cojocari ar fi răspuns: „Nu hotărăsc numai eu, acuşi vin băieţii…”.

Spectator la omor…

A urmat o scenă de film hollywoodian, sub privirile îngrozite ale unor angajaţi de la sauna din apropiere. Când Matcovschi şi Krasavcik şi-au întors privirile, au văzut înlemniţi în spatele lor, apropiindu-se, vreo 10-15 bărbaţi bine făcuţi, unii dintre care purtau arme. Simţind că miroase a sânge, cei doi au urcat iute în maşină şi au pornit în viteză spre aceştia. Căutau să iasă cu orice preţ din pădure, însă calea spre şosea era blocată de maşinile nou-veniţilor care, în acest timp, au început să împuşte în maşina lui Matcovschi. Văzând moartea în faţă, acesta s-a oprit brusc, a dat maşina înapoi, şi-a luat viteză şi a apăsat pe accelerator. Spera, probabil, că va putea muta din loc măcar o maşină din faţa lor, ca să şteargă putina. A reuşit însă doar să lovească un Jeep, deteriorând ambele automobile… Atunci necunoscuţii au năvălit peste ei şi l-au tras pe Matcovschi afară. Timp de trei-patru minute, el nici nu se mai observa printre bărbaţii care bocăneau în el ca într-un sac. Speriat, Krasavcik, a deschis uşa şi a tras, dar tot atunci a căzut înapoi în maşină, răpus de gloanţe…

Când Matcovschi s-a ridicat plin de sânge şi a intrat în maşină, Krasavcik tocmai îşi dădea sufletul. Fostul poliţist a ieşit ameţit, îndreptându-se spre saună. A trecut pe lângă Cojocari, care privise măcelul fără să intervină. Martorii susţin că Matcovschi ar fi strigat cu furie la Cojocari, dar n-au auzit decât: „Animalule, de ce faci aşa ceva?”. În panică, s-a adresat apoi angajaţilor saunei: „Moare un om! Chemaţi Salvarea!”. Întorcându-se la maşină, l-a găsit pe Krasavcik fără suflare. „Bandiţii” nu mai erau. Plecând, Cojocari l-a anunţat despre omor pe comisarul Cociug, care confirmă acest lucru. Iurie Matcovschi a fost internat în spital în stare gravă şi n-a vorbit câteva zile. El a refuzat să ne spună altceva, decât: „Cojocari a vrut să arate că are brigadă. N-am idee cine-s…”.

Oaspeţii pădurii erau sportivi

Cine făcea parte din „echipa de intervenţie” a lui Cojocari? Potrivit procurorului Bratunov, în mare parte aceştia au fost descoperiţi şi sunt sportivi. Procurorul spune că şi campionul la kickboxing Constantin Ţuţu a fost implicat în măcelul de sâmbătă. Deşi a declarat presei că este nevinovat, în prezent Ţuţu se ascunde de anchetă. Întrebat dacă Cojocari a chemat sportivii în pădure, Bratunov ne-a spus: „Inclusiv el, dar şi nişte cunoştinţe de-ale lui”. Alte surse susţin că printre acestea s-ar număra şi Andriţco. De menţionat că ştirea despre vizita nocturnă la casa comisarului Cociug a ajuns şi la procurori. „Am auzit şi noi despre această vizită, însă informaţia se verifică şi nu e stabilită cu certitudine”, punctează Bratunov.

A doua zi, pretinsul ucigaş, Ion Corcodel, s-a predat procurorilor. Avocatul său, Adrian Lebedinschi, spune că acesta ar fi venit cu Ţuţu la „Doi haiduci”, pentru a vedea localul, unde intenţionau să sărbătorească ziua de 1 Mai. „Când au ajuns, altercaţia era în toi. După ce au parcat maşina şi au ieşit, au văzut „Mercedes”-ul lui Matcovschi, venind spre ei în viteză. S-au ferit, iar maşina s-a oprit, a dat înapoi, după care s-a izbit de un Jeep. Atunci Veretco a deschis uşa şi a împuşcat în clientul meu, care încercând să-l neutralizeze, i-a răspuns cu o împuşcătură în umăr. Din păcate, glontele a fost fatal”, adaugă avocatul. În aceeaşi zi, s-a predat şi Cojocari. Ambii pledează nevinovaţi. Ieri, Judecătoria Centru a emis un mandat de arest pe un termen de 30 de zile pe numele lui Ţuţu, Andriţco şi a încă unui participant la crima de sâmbătă, Oleg Pruteanu, zis Borman, toţi trei fiind anunţaţi în căutare.

Incidentul de la „Lica” a fost ascuns de poliţie

Faptul că incidentul de la discoteca „Lica” a fost ascuns de către poliţie în mod intenţionat ni-l demonstrează cu prisosinţă registrul Comisariatului de poliţie Orhei (vezi foto).


Altercaţia din ajun a fost înscrisă aici tocmai după săvârşirea omorului. În imagine se observă că omorul este înregistrat la 28 aprilie, ora 19.45, iar incidentul de la „Lica” – la 20.00. Iar faptul că comisarul Cociug a susţinut acţiunile lui Cojocari şi a încercat să-l scoată basma curată din toată murdăria ni-l arată scrisoarea sa către MAI din ziua crimei, în care notează că acesta „a dat dovadă de bărbăţie şi nu s-a eschivat de la îndeplinirea obligaţiunilor de serviciu, indiferent de faptul că se afla în timpul liber”.

Înainte ca noi să obţinem accesul, pe alte căi, la registrul comisariatului, Oleg Cociug ne-a spus că altercaţia de la „Lica” a fost înregistrată conform legislaţiei, în aceeaşi zi. Totodată, el infirmă că ar fi ştiut despre aceasta până la omor: „Eu, în genere, eram în s. Bolohani şi n-am ştiut nimic”. Întrebat cine l-a vizitat în acea noapte, comisarul ne-a spus: „Eu am oameni angajaţi, care fac construcţii. Ei şi acum activează şi dorm acolo”. Cociug spune că habar nu are nici cine a chemat „sportivii” de la Chişinău: „Sunt multe vorbe şi aberaţii, dar numai ancheta va stabili cine-i vinovat”.

„M-a ameninţat că-şi va bate joc de fetele mele”

„Este un caz ieşit din comun. Aşa cum în conflictul de la discotecă au fost implicaţi colaboratori ai poliţiei, comisarul trebuia să intervină neîntârziat până la producerea crimei. Sunt încredinţat că el ştia despre toate astea”, susţine ex-vicecomisarul de Orhei, Victor Tolici. El crede că Cojocari este direct implicat în omorârea lui Veretco, fiind protejat de comisar, pe care-l asigura cu bani până acum. Din aceşti bani, Cociug şi-ar fi ridicat casa şi şi-ar fi întreţinut cele opt microbuze, care circulă pe rutele Orhei – Bolohani şi Orhei – Step-Soci, înregistrate pe numele mamei sale. Afacerea comisarului cu microbuzele este confirmată şi de orheianca Ala Braşoveanu. Aceasta ne relatează că avea licenţă pentru ruta Orhei – Bolohani, însă Cociug a presat-o insistent să-i predea documentele. „Odată m-a ameninţat că-şi va bate joc de fetele mele minore. Altă dată, într-o singură zi, poliţia rutieră mi-a aplicat şapte amenzi de câte o mie de lei…”, precizează femeia.

Apropo de Victor Tolici. De câţiva ani, el a scris o mulţime de scrisori conducerii RM, la MAI, SIS, CCCEC, Procuratură, despre acte strigătoare la cer la care s-ar deda comisarul. Se organizau diferite controale, dar niciunul nu găsea probe… După una din aceste scrisori, în noaptea de 25 ianuarie 2012, necunoscuţi au împuşcat în casa lui Tolici. El presupune că astfel Cociug l-a atenţionat să se oprească. Presiunile au continuat asupra fiicei lui Tolici, care e poliţistă. De 8 Martie, ea a fost singura femeie din comisariat căreia nu i s-a acordat primit premiul de 500 de lei de la MAI. A reuşit să primească banii numai după ce s-a plâns ministrului Roibu… Mai mult, comisarul a interzis altor poliţişti să discute cu ea şi a deschis contra ei un şir de anchete de serviciu.

Deputatul Ştirbate: „Ordinea publică se respectă la Orhei”

Pe vremea guvernării comuniste, Oleg Cociug a fost şeful Pazei de Stat din Orhei. Devenind poliţist peste noapte, afirmă colegii săi, nu-şi cunoştea meseria şi deseori le dădea indicaţii să-i absolve de pedeapsă pe unii infractori. Fostul vicecomisar, Alexandru Mazurean, spune că a fost nevoit să-şi dea demisia după ce reţinuse o maşină cu anvelope furate şi comisarul i-a ordonat s-o elibereze. „Lui nu-i plăcea când cineva gândeşte. Încercam să-i lămuresc că încălcăm legea, dar el refuza să mă asculte. Uneori cerea şi părţilor vătămate să-şi retragă cererea de la poliţie”, susţine Mazurean. Vladislav Ciobanu adaugă că Cociug proteja un bărbat din s. Vatici, care umbla cu numere de înmatriculare false şi ţinea în beci un copil invalid, forţându-l să-i lucreze pământul şi refuzând să-l întoarcă părinţilor.

Miercuri, Alexei Roibu l-a demis pe Oleg Cociug. Fostul comisar s-a eschivat să comenteze decizia ministrului şi, plecând de la comisariat, şi-a cerut scuze de la toţi. Cu toate acestea, el îi acuză de toate relele pe poliţiştii care vorbesc despre situaţia din comisariat. „Mazurean umbla cu maşini cu numere furate. Intraţi la Vatici şi o să vedeţi câte probleme aveau oamenii cu Ciobanu. Braşoveanu vorbeşte prostii. Tolici vrea să facă prostologii! S-au pornit contra mea, pentru că sunt băiat cu caracter. Dacă ai încălcat – răspunzi, dacă nu – bună ziua şi la revedere!… De fapt, eu cu toţi poliţiştii sunt în relaţii foarte bune”. Declaraţia sa este contrazisă de numeroase înregistrări audio şi video, realizate de subalternii săi, în care ex-comisarul urlă la ei cu cele mai murdare sudălmi.

Ministrul Roibu: „Să ştiţi că am făcut un pas corect”

Datorită căror merite a ajuns acest om comisar de poliţie? Orheienii consideră că Oleg Cociug a reuşit să obţină funcţia graţie protecţiei de care s-ar fi bucurat din partea actualului deputat PLDM, Petru Ştirbate. La rândul său, parlamentarul neagă acest lucru şi are doar cuvinte de laudă la adresa comisarului: „M-am interesat de rata criminalităţii în raion şi mi s-a părut că ordinea publică se respectă, că nu-s furturi. Erau indici pozitivi. Dacă cineva zice că l-aş proteja, sunt insinuări. N-am avut nicio implicaţie. Păcat de cazul ăsta nefast de sâmbătă… Vedeţi că se putea întâmpla oriunde, nu doar la Orhei”. Am vrea să credem că deputatul n-a avut în vedere că poliţiştii din toată ţara sunt în relaţii la fel de bune cu lumea interlopă…

Eugen Onică, purtătorul de cuvânt al ministrului de Interne, susţine că Cociug n-a fost sancţionat până acum deoarece toate plângerile contra lui nu s-au adeverit. De cealaltă parte, ministrul afirmă: „Să ştiţi că am făcut un pas corect. Şi regret că atât de târziu l-am făcut”. Roibu ne-a promis că va reveni cu detalii, Dacă se va ţine de cuvânt, vom reveni şi noi.

sursa : timpul.md 


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/tmpulomorul-lui-krasavcik-consecinta-a-legaturilor-politiei-cu-lumea-interlopa/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19