Categories: PoliticȘtiri

TI Moldova: Curtea Constituţională MANIPULEAZĂ cu avizul Comisiei de la Veneţia

La finele anului 2013, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un pachet de legi anticorupţie menite să asigure independenţa şi să combată corupţia în sistemul judiciar, societatea civilă şi instituţiile internaţionale, inclusiv Consiliul Europei[1] calificându-le drept un pas înainte în contracararea acestui flagel.

Proiectele de legi, inclusiv al Legii privind testarea integrităţii profesionale, au fost avizate pozitiv de către Consiliul Europei[2]. În opinia experţilor Consiliului Europei, adoptarea acestei Legi ar putea consolida legislaţia anticorupţie şi întări încrederea publicului în independenţa şi integritatea judecătorilor. În acelaşi timp, potrivit experţilor, proiectul Legii necesita o îmbunătăţire pentru a nu admite influenţe improprii în activitatea judiciarului.

La 20 iunie 2014, un grup de comunişti a solicitat opinia Curţii Constituţionale referitor la constituţionalitatea prevederilor din Legea privind testarea integrităţii ce ţin de instanţele judecătoreşti şi Curtea Constituţională. Ca rezultat, Curtea a decis să solicite un aviz și din partea Comisiei de la Veneţia.

Răspunsul Comisiei de la Veneţia nu a fost unul negativ, în el fiind relevată necesitatea îmbunătăţirii prevederilor Legii care vizează judecătorii. Curtea Constituţională a plasat pe pagina sa web opinia Comisiei de la Veneţia[3], concomitent cu o traducere în română a acestui document[4], în care la concluzii (art.88) a fost adăugată fraza „Această lege apare ca un instrument extrem de discutabil, oportunitatea căruia în vederea luptei cu fenomenele de corupţie atât de larg răspândite în sectorul public este discutabilă” – frază care nu există în constatarea Comisiei de la Veneţia. Astfel, această frază nu numai că a dat o apreciere negativă clauzelor ce ţin de testarea judecătorilor, dar şi a extins-o asupra întregii legi aplicabile mai multor categorii de angajați ai sectorului public, opinia publică fiind indusă în eroare. Ulterior, mass-media a preluat mesajul eronat – în ziarul „Timpul” a fost difuzat articolul „Comisia de la Veneţia demolează Legea privind testarea integrităţii”[5].

În contextul celor menţionate, Transparency International – Moldova îşi exprimă îngrijorarea că prin acţiuni de manipulare a opiniei publice se creează un teren propice pentru declararea neconstituţionalităţii Legii privind testarea integrităţii profesionale, ceea ce ar împiedica prevenirea şi combaterea corupţiei nu numai în rândul judecătorilor, dar şi în întreg sectorul public. Avînd în vedere acțiunile descrise, Transparency International – Moldova se arată alarmată și în privința examinării de către Curtea Constituțională și a altor prevederi importante incluse în pachetul de legi anticorupție, cum ar fi cele referitoare la instituirea mecanismului confiscării extinse și a îmbogățirii ilicite în Codul penal al Republicii Moldova, constituționalitatea cărora a fost recent contestată de către avocatul parlamentar Tudor Lazăr la Curtea Constituțională[6].

RadioOrhei

Recent Posts

Caruselul din Orheiland este mărul discordiei între AO ”Pentru Orhei ”și SRL ”Aeroport Handling”

Un carusel instalat în vara anului 2020 la Orheiland a ajuns să fie disputat în…

23 de ore ago

Alte două persoane deferite justiției pentru cauzarea de prejudicii SA „Banca de Economii” în proporții deosebit de mari

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare…

2 zile ago

Comunicat DSE mun. Orhei: pompierii au intervenit la salvarea unei vârstnice

În perioada 12-19 mai 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…

6 zile ago

În comuna Chiperceni va fi organizat turul 2 al alegerilor pentru funcția de primar

Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcția de primar în comuna…

7 zile ago