Uniunea Europeană este la curent cu așa-numitul fenomen al oligarhiei existent în Republica Moldova și este preocupată de acest lucru, afirmă șeful delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola. Potrivit oficialului european, doar cu voința politică necesară, țara poate fi ușor și rapid direcționată pe calea cea dreaptă, după multiplele derapaje înregistrate în acest an.
„Cred că am spus destul de deschis că ne îngrijorează legăturile dintre business și politică în această țară. Acestea sînt probleme specifice multor țări în tranziție, care pot duce la un grad foarte înalt de distorsionare a modului în care țara se dezvoltă. Interese ascunse prezente în sfera politică sînt peste tot în lume, dar în ce măsură aceste interese devin hotărîtoare, în ce poporul are informații obiective despre ce se întîmplă. Atunci cînd linia dintre interesele politice și cele naționale este ștearsă este desigur un lucru neplăcut” a precizat Pirkka Tapiola în cadrul emisiunii „Ora Expertizei”, la Jurnal TV.
Potrivit demnitarul european, din considerentul că Moldova este o țară mică, situația actuală poate fi remediată, dar acest lucru se poate întîmpla doar cu prețul reformelor, pe alocuri dureroase. „Avem nevoie să încurajăm noul guvern, atunci cînd va fi format, să acționeze într-un mod hotărît, să se ocupe de provocările esențiale ale țării. Vorbim în primul rînd de restabilirea stabilității macroeconomice. Din cauza lipsei stabilități macrofinanciare, UE a luat o pauză în ceea ce privește finanțarea Guvernului. Cert e că Moldova este o țară mică care poate cu ușurință întoarsă în altă direcție, cu voința politică necesară”, a precizat Pirkka Tapiola.
Totodată, oficialul european a vorbit despre necesitatea lichidării celor trei bănci problematice – Banca de Economii, Banca Socială și „Unibank”, în condițiile în care întreținerea lor îndelungată cauzează pierderi mari bugetului de stat. „ O bancă proastă care ia din banii contribuabililor este o pierdere pentru stat”.
Potrivit lui Pirkka Tapiola, principala sarcină a noului executiv odată învestit în funcție trebuie să fie demararea discuțiilor cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional. În ceea ce privește ancheta în dosarul fraudelor din sistemul financiar-bancar, Pirkka Tapiola a precizat că vinovații trebuie aduși în fața justiției, iar organele de drept ținute departe de politică.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…