Categories: RegiuneSocialȘtiri

SVP: În curând vom cunoaşte dacă pieirea peștelui în iazul din Orhei e din cauza apei

Preşedintele Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova (SVP), Oleg Ciocoi, declară că în curând va deveni cunoscut dacă motivul pieirii peştelui în iazul din Orhei este legat de calitatea apei.

Potrivit lui Ciocoi, acest lucru se va afla după ce un laborator specializat din capitală va analiza probele recoltate la Orhei. Totodată, şeful organizaţiei în gestiunea căreia se află iazul din Orhei, nu a exclus că de vină pentru starea peştelui ar putea fi şi apa, care este “stătută” din cauza că un râuleţ care îi asigura debitul practic a secat. Asta, după ce în calea sa au apărut două bazine acvatice nou create, în care acesta se varsă mai întâi. 

Vezi si Priveliște sinistră la iazul din Orhei. Pe oglinda apei – zeci de peşti morţi FOTO/VIDEO

Oleg Ciocoi a mai menţionat că, de fapt, în iazul pe care îl gestioneazăi şi aşa este foarte puţin peste, iar cel care a rămas e  de specii plătică şi caras. Reducerea peştelui este o consecință a litigiilor  de judecată legate de arenda şi gestiunea iazului, care au durat vreo 5 ani, timp în care puiet nu a fost populat, explică Ciocoi.  Oricum, după incidentul din această săptămână, situaţia este ţinută la control de către responsabilii din cadrul subdiviziunii locale, iar după obținerea rezultatelor de laborator se va proceda în consecinţă, susține președintele SVP din  Moldova .

Cu o zi mai înainte, despre prelevarea unor probe de apă din iaz, petru a le supune analizelor de laborator, a vorbit şi viceprimarul Regina Apostolova. Aceasta s-a referit însă la Centrul de Sănătate Publica (CSP) Orhei care a fost implicat în stabilirea  cauzei ce a condus la moartea zecilor de peşti, depistaţi miercuri dimineaţa în iazul din Orhei.

În chiar ziua producerii incidentului, medicul şef adjunct al CSP Orhei, Valeriu Dodu, declara că rezultatele investigaţiilor de laborator, efectuate cu o săptămână mai devreme, nu ofereau vreun motiv pentru interzicerea scăldatului în iazul din Orhei.

Vezi si De ce a pierit peştele în iazul din Orhei? Ce spun DRSA și Primăria

De notat că zona iazului din Orhei a fost redeschisă pentru odihnă şi recreere cu doar 3 zile înainte de pieirea peştilor. Sâmbăta, 1 iulie, după aproape 2 luni de lucrări de amenajare şi reconstrucţie, efectuate la indicaţia primarului Ilan Șor, aici a fost organizat un eveniment inaugural fastuos.

RadioOrhei

Recent Posts

Ministerul turc de Externe: Rusia și Ucraina au convenit asupra unei întâlniri a liderilor

Rusia și Ucraina au ajuns la un „acord de principiu” privind o întâlnire între Volodimir…

10 ore ago

Avertizare – cod galben/portocaliu de caniculă

Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în intervalul 26 – 27 iulie 2025, în nordul…

2 zile ago

Uniunea Avocaților anunță posibila prelungire a grevei generale

Consiliul Uniunii Avocaților din Republica Moldova a aprobat, în ședința din 24 iulie 2025, proiectul…

3 zile ago

Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Majestatea Sa Regele Charles al III-lea

În cadrul vizitei sale de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de…

3 zile ago