Categories: ExterneSocialȘtiri

Studiu: La nivel cuantic timpul poate curge inclusiv în trecut

Savanții au presupus să în interiorul sistemelor cuantice, care se află în stare de superpoziție, timpul poate curge în direcții opuse concomitant. Un experiment a confirmat parțial această probabilitate. Aceasta pune în fața științei o nouă problem – de a regândi noțiunea timpului. O echipă de fizicieni din universitățile Bristol, Viena, Insulelor Baleare și Institutului de optică cuantică și informații cuantice (IQOQI-Viena) a arătat cum sistemele cuantive se pot dezvolta în două direcții opuse ale timpului – atât în viitor, cât și în trecut. Lucrarea este publicată în ultimul număr al revistei Communications Physics și poate fi accesată pe acest link.
Drept unitate de măsură a experimentlui cu superpoziția temporară a sistemului cuantic a fost luată entropia. În macrounivers entropia, care într-un șir de sisteme fizice poate să fie măsurată cantitativ, determină gradul de dificultate, haoticitatea sau nedeterminarea sistemei și în condiții naturale aceasta doar se mărește. La entropia ce poate fi observată la nivel uman, mișcarea tot timpul este în viitor. Dacă la nivel cuantic s-ar putea determina scăderea entropiei, atunci cu anumite reserve acest fenomen s-ar putea cataloga ca mișcarea înapoi în trecut. Experimentul realizat de grupul international de fizicieni, într-un sistem limitat de câteva elemente cuantice a arătat că un sistem care se află în stare stabilă, nu doar își mărește entropia, dar și o micșorează, sau, cum concluzionează savanții se mișcă înapoi în timp. Observarea unor asemenea fenomene în macrounivers este imposibilă, deoarece entropia evenimentelor este prea mare și din această cauză ireversibilă, însă la nivel subatomic ”reîntoarceri înapoi în timp” se înregistrează, ceea ce a și fost demonstrat de experiment.
Unul din autorii studiului, doctoral Rubino a menționat că :” desi timpul este privit ca un paramentru permanent în creștere, studiul nostrum arată că legile care dirijează curgerea acestuia în contextele cuantico-mecanice, sunt mult mai complexe. Asta poate vorbi despre aceea că trebuie regândit modul de reprezentare a acestei valori în toate cazurile în care legile cuantice joacă un rol hotărâtor”.

sursa: scitechdaily

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

4 ore ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

2 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

o săptămână ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago

Peste 22,8 mii lei a fost salariul lunar al primăriței de Orhei, anul trecut

Anul trecut, Tatiana Cociu, potrivit declarației de avere și interese a avut un venit de…

2 săptămâni ago