Select your Top Menu from wp menus

Studiu: La nivel cuantic timpul poate curge inclusiv în trecut

Savanții au presupus să în interiorul sistemelor cuantice, care se află în stare de superpoziție, timpul poate curge în direcții opuse concomitant. Un experiment a confirmat parțial această probabilitate. Aceasta pune în fața științei o nouă problem – de a regândi noțiunea timpului. O echipă de fizicieni din universitățile Bristol, Viena, Insulelor Baleare și Institutului de optică cuantică și informații cuantice (IQOQI-Viena) a arătat cum sistemele cuantive se pot dezvolta în două direcții opuse ale timpului – atât în viitor, cât și în trecut. Lucrarea este publicată în ultimul număr al revistei Communications Physics și poate fi accesată pe acest link.
Drept unitate de măsură a experimentlui cu superpoziția temporară a sistemului cuantic a fost luată entropia. În macrounivers entropia, care într-un șir de sisteme fizice poate să fie măsurată cantitativ, determină gradul de dificultate, haoticitatea sau nedeterminarea sistemei și în condiții naturale aceasta doar se mărește. La entropia ce poate fi observată la nivel uman, mișcarea tot timpul este în viitor. Dacă la nivel cuantic s-ar putea determina scăderea entropiei, atunci cu anumite reserve acest fenomen s-ar putea cataloga ca mișcarea înapoi în trecut. Experimentul realizat de grupul international de fizicieni, într-un sistem limitat de câteva elemente cuantice a arătat că un sistem care se află în stare stabilă, nu doar își mărește entropia, dar și o micșorează, sau, cum concluzionează savanții se mișcă înapoi în timp. Observarea unor asemenea fenomene în macrounivers este imposibilă, deoarece entropia evenimentelor este prea mare și din această cauză ireversibilă, însă la nivel subatomic ”reîntoarceri înapoi în timp” se înregistrează, ceea ce a și fost demonstrat de experiment.
Unul din autorii studiului, doctoral Rubino a menționat că :” desi timpul este privit ca un paramentru permanent în creștere, studiul nostrum arată că legile care dirijează curgerea acestuia în contextele cuantico-mecanice, sunt mult mai complexe. Asta poate vorbi despre aceea că trebuie regândit modul de reprezentare a acestei valori în toate cazurile în care legile cuantice joacă un rol hotărâtor”.

sursa: scitechdaily