Toţi afirmă că stresul are un efect negativ asupra sănătăţii, dar cercetătorii de la Universitatea Stanford au făcut o descoperire surpriză: stresul poate avea un efect benefic asupra sistemului imunitar.
Corpul poate beneficia de un impuls binefăcător atunci când stresul activează sistemul de „luptă sau fugă”, au descoperit cercetătorii.
Legătura dintre stres şi sistemul imunitar are la bază modul în care hormonii de stres se mobilizează şi ajung la diferite organe, precum pielea. Această reacţie este importantă, deoarece celulele sistemului imunitar joacă un rol esenţial în vindecarea rănilor şi în uciderea bacteriilor infecţioase.
Cercetătorii au studiat şobolani care au fost ţinuţi în condiţii de stres, prelevând probe de sânge de la aceştia de-a lungul a două ore pentru a observa prezenţa hormonilor de stres şi a agenţilor sistemului imunitar.
Specialiştii au observat că trupurile şoarecilor eliberau 3 hormoni de stres importanţi – noradrenalina, epinefrina şi echivalentul cortizolului – în mai multe etape. Aceştia transportau celulele imune din splină şi măduvă în sângele animalului şi, în cele din urmă, la piele.
Doctorii avertizează însă că stresul este bun doar în cantităţi moderate. Atunci când corpul este supus stresului pentru perioade îndelungate, săptămâni şi luni la rând, efectul va fi unul nociv.
Un bărbat de 66 de ani s-a înecat în seara zilei de marți, 22 iulie,…
Doi frați s-au înecat în satul Chiperceni, raionul Orhei. Tragedia s-a produs în noaptea zile…
Suntem la mijloc de an și dacă facem o analiză, în această perioadă pompierii și…
Pe pagina web a Președenției a fost publicat un decret prin care Maia Sandu retrage…
La Step-Soci un copil de aproape 2 ani a a fost găsit fără viaţă în…