Categories: EconomicPoliticȘtiri

Shor: Statul îşi va păstra cota în BEM. Analist economic: Banca va fi decapitalizată

Președintele Consiliului de Administrație al Băncii de Economii (BEM), Ilan Shor, a declarat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, că tranzacția privind achiziționarea băncii „Unibank” va transforma BEM în cea mai mare bancă din R. Moldova, iar statul va păstra cota de acțiuni pe care o deține în capitalul instituției. La rândul său, preșdintele interimar al BEM, Viorel Bârcă, susține că, dacă tranzacția va avea loc, atunci va crește gradul de accesibilitate al clienților la serviciile bancare ale acestor două instituții și banca va deține cea mai mare rețea de filiale din R. Moldova.
Pe de altă parte analistul financiar Alexandru Savva într-un interviu pentru Europa Liberă aminteste ca , problemele la Banca de Economii s-au început cu aşa un termen care se numea „lipsa de lichiditate”, sau lipsa unor mijloace băneşti disponibile.
Acesta mai aminteste si despre un raport al unor experţi din străinătate efectuat sub egida FMI care ziceau că, oricum, nivelul de lichiditate la bancă ridică unele semne de întrebare. Chiar dacă mergem pe ipoteza că Banca de Economii dispune de aceste lichidităţi, prin această tranzacţie de procurare a Unibank, aceste lichidităţi vor ieşi din bancă. Banca iarăşi va fi decapitalizată de bani.
Analistul mai menţionează ca acţionarii Unibank au găsit o modalitate foarte favorabilă de a-şi vânde acţiunile. Acţionarii actuali şi-au procurat cotele de participare printr-o tranzacţie, extrem de scandaloasă, care s-a efectuat fără permisiunea Băncii Naţionale, pe motiv că s-au procurat pachete mai mici decât 5% şi a fost o tranzacţie mai mult sau mai puţin suspectă, pentru că a existat un singur acţionar care deţinea 100% şi a divizat acest pachet în altele mult mai mici, de până la 5%. Şi tranzacţia de la acel moment a valorat în jurul a peste 200 de milioane de lei. Acum, presupun, va fi ceva mai mult. Deci, acţionarii actuali ai Unibank au găsit o ofertă foarte favorabilă de a-şi vinde acţiunile. Pentru ei este un lucru interesant, dar din punctul de vedere al Băncii de Economii nu- pare o variantă atât de optimistă. ”

sursa: National.MD

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

5 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

7 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

2 săptămâni ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago