Select your Top Menu from wp menus

Serviciul 901 Orhei: 47 de incendii în 9 luni. Recomandări antiincendiare pentru sezonul de încălzire

În 9 luni ale anului 2017, în raionul Orhei au fost înregistrate 47 de incendii – cu 26 mai multe în raport în aceeaşi cu perioadă a anului trecut. În urma incendiilor din anul curent și-au pierdut viaţa 4 oameni, iar paguba materială s-a ridicat la 3 milioane 350 mii de lei. În același timp, datorită intervențiilor pompierilor, dar și a altor persoane, au fost salvați 23 de oameni.

Potrivit inspectorului superior din cadrul Direcției Situații Excepționale Orhei,căpitanului Afanasie Stici, unul din factorii care a influenţat asupra creşterii numărului total de incendii este, practic, dublarea cazurilor de aprindere a mijloacelor de transport, inclusiv ale celor care tranzitează teritoriul raionului. Astfel, în cele 9 luni ale anului în curs au fost înregistrate deja 4 incendii de acest fel, faţă de 7 – pe durata întregului an 2016.

În prag de sezon rece, pompierii sunt îngrijoraţi şi de faptul că, în scopul încălzirii ar putea fi utilizate în mod incorect şi imprudent sobe, dispozitive electrice sau pe gaze defecte, care vor pune în pericol viaţa oamenilor şi integritatea bunurilor materiale. Îngrijorarea provine din date statistice care arată că 20% din incendiile care au loc în gospodăriile particulare ale cetăţenilor, se produc din cauza defectelor sau exploatării incorecte a sobelor şi coşurilor de fum, iar 12% – ca urmare a utilizării mijloacelor de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate.

Pentru a nu se expune riscului unor incendii caracteristice sezonului rece al anului, Serviciul de salvatori si pompieri Orhei recomandă cetăţenilor care utilizează la încălzirea locuinţelor sobe, aparate electrice de încălzire etc. să respecte următoarele reguli:

• Sobele şi aparatele de încălzire urmează să fie controlate cu atenţie şi reparate.
• Sobele şi canalele de fum trebuie să fie în stare bună, fără crăpături.
• Să fie efectuată curăţirea canalelor de fum a coşului de fum de funingine, fiind ulterior văruite .
• Camera de ardere a sobelor trebuie să fie căptuşită cu cărămizi refractoare.
• În partea din faţă a sobei, pe podea, să fie fixată o foaie de metal cu dimensiunile 50 x 70 cm.
• Înainte de aprinderea focului în sobe şi instalaţii de gaze naturale se face ventilarea prealabilă a încăperii şi a sobei timp de 5-10 min, se controlează tirajul aparatelor şi se aprinde arzătorul numai cu aprinzătorul.
• În cazul cînd în încăpere se simte miros de gaz este necesar de întrerupt în mod urgent primirea lui, de aeresit încăperea prin deschiderea uşilor şi ferestrelor şi de chemat serviciul dispeceratului de avariere a întreprinderii furnizoare de gaze la tel. 904 sau 0235 2-16-70 şi Unitatea de Salvatori şi Pompieri Orhei la tel. 901, 0235 2-38-40 sau 079604176. Pînă la înlăturarea scurgerii se interzice aprinderea chibriturilor, fumatul, folosirea aparatelor electrice.
Se interzice:
• Folosirea sobelor cu crăpături, cu uşi defectate şi cu izolaţia termică insuficientă faţă de construcţiile din materiale combustibile.
• Folosirea pentru aprinderea focului a combustibilului lichid, gaz, ulei, etc.
• Supraîncălzirea sobelor, uscarea lemnelor, hainelor pe sobe şi lîngă ele.
• Folosirea sobelor aprinse fără supraveghere sau lăsarea lor pe seama copiilor.
• Utilizarea canalelor de ventilaţie drept coş de fum a sobei.
• Utilizarea aparatelor electrice ce nu corespund normelor şi standartelor întreprinderilor furnizoare.
• Exploatarea conductoarelor, cablurilor, prizelor, întrerupătoarelor şi altor mijloace şi dispozitive electrice deteriorate.
– Deconectaţi instalaţiile electrice la plecarea din locuinţă sau înainte de a adormi;
– Nu permiteţi copiilor jocul cu petarde şi artificii. Acestea pot provoca incendiu cît şi traume copiilor Dumneavoastră.
CETĂŢENI, NU UITAŢI !
De la mic la mare să fiţi prudenţi cu focul şi să respectaţi regulile elementare de apărare împotriva incendiilor. Printr-un comportament preventiv, Vă salvaţi viaţa şi bunurile.