Select your Top Menu from wp menus

Ședința CSJ în cazul judecătoarei Manole a fost amânată

Curtea Supremă de Justiție urma să examineze vineri, 4 august, contestația împotriva hotărârii Consiliului Suprem al Magistraturii prin care, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole a fost declarată incompatibilă cu funcția de magistrat. În cadrul procesului, apărarea Domnicăi Manole a înaintat excepția de neconstituționalitate a prevederilor ce se referă la judecători din Legea cu privire la verificarea titularilor și a candidaților la funcțiile publice. Ședința s-a amânat pentru data de 10 august. În fața sediului CSJ s-a adunat un grup de manifestanți, care și-au exprimat susținerea pentru Domnica Manole, transmite IPN.

Domnica Manole a declarat că din motive neclare CSJ a luat o pauză pentru a examina temeinicia excepției de neconstituționalitate, deși într-o hotărâre a Curții Constituționale se spune foarte clar că asupra excepției de neconstituționalitate se poate expune doar Curtea Constituțională.

Magistrata consideră că verificarea judecătorilor de către SIS, care este un organ executiv, este o metodă de intimidare a judecătorilor și de influență a judecătorilor, astfel încât judecători incomozi să fie eliminați din sistem. În opinia sa, prevederile acestei legi în privința judecătorilor contravin standardelor internaționale de independență a judecătorilor, contravine principiului de constituțional de separare a puterilor în stat și contravin principiului prezumției nevinovăției a judecătorilor, deoarece în cadrul acestei verificări, magistrații sunt lipsiți de posibilitatea de a-și susține o apărare efectivă.

„În continuare îmi susțin poziția că hotărârea CSM, adoptată la data de 4 iulie, privind incompatibilitatea și eliberarea judecătorului din funcție, este una ilegală. Este un abuz de drept comis de către Consiliul Superior al Magistraturii, iar decretul care a fost emis de către președintele țării Dodon și publicat în Monitorul Oficial, îmi încalcă în modul cel mai flagrant dreptul la un recurs efectiv. Cunoscând faptul că pe rolul Curții Supreme de Justiției se află contestația noastră de anulare a hotărârii CSM, președintele, într-un mod neclar, a emis acest decret înainte de timp”, a menționat Domnica Manole.

În luna aprilie a anului trecut, Domnica Manole a emis o hotărâre prin care Comisia Electorală Centrală a fost impusă să desfășoare referendumul constituțional inițiat de către Platforma „DA”. Adresarea la CSM pentru cercetarea judecătoarei a fost înaintată drept urmare a deciziei Curții Supreme de Justiție prin care s-a constatat caracterul vădit ilegal al hotărârii emise de judecătoare și a sesizării președintelui CEC de atunci, Iurie Ciocan, prin care se solicita tragerea la răspundere penală a acesteia.