Select your Top Menu from wp menus

S-au împlinit 95 de ani de la nașterea dirijorului de cor Veronica Garștea

Astăzi s-au împlinit 95 de ani de la nașterea dirijorului de cor Veronica Garştea, prima femeie dirijor din Republica Moldova, profesor universitar, Artistă a Poporului, deţinătoare a ”Ordinului Republicii”, fost director artistic şi prim-dirijor al Capelei Corale „Doina”, informează MOLDPRES.

Potrivit academicianului Aurelian Dănilă, Veronica Garştea a fost o distinsă dirijoare, care pe parcursul mai multor ani a fost prima doamnă a corului moldovenesc. ”Ea a devenit dirijor de cor nu pur şi simplu dintr-o întâmplare. Veronica Garştea a făcut mult pentru perpetuarea artei corale în Moldova. Nu pot spune că a fost o fondatoare, pentru că tradiţiile corale din Basarabia s-au dezvoltat cu mult succes şi în perioada interbelică. Dar meritul ei este că a ridicat Capela Corală ”Doina” la înălțimi nebănuite şi din această instituţie a apărut şi s-a perfecționat marele rapsod Nicolae Sulac,” a subliniat Aurelian Dănilă.

Veronica Garștea s-a născut pe 9 martie 1927, în satul Hulboaca, raionul Orhei. A absolvit Colegiul de muzică „Ştefan Neaga” (1952)  şi Conservatorul „G. Musicescu” din Chişinău (1957). După absolvirea Conservatorului, a făcut stagiul timp de un an la Moscova, sub conducerea lui Aleksandr Vasilievici Sveșnikov. Ea a fost prima femeie dirijor din Republica Moldova. Mai bine de 50 de ani, a condus Capela Corală „Doina”,  cu care a efectuat mai multe turnee în ţară şi peste hotare. Ulterior a activat și ca profesor la Academia de Muzică „Gavriil Musicescu” din Chișinău.

Sub îndrumarea, în colaborare sau cu susţinerea directă a Veronicăi Garştea, în corala „Doina” s-au format și au activat numeroase personalități ale culturii muzicale autohtone, printre care dirijorii Teodor Zgureanu, Eugen Mamot, Vasile Condrea, Anatolie Jar, Ilona Stepan, interpreţii de muzică populară Nicolae Sulac, Angela Păduraru, Nina Ermurachi ş.a. În acest colectiv a cântat, de altfel, şi Cristofor Teodorovici, fost preot, tatăl compozitorului şi cântărețului Ion Aldea Teodorovici.

A fost distinsă cu titlurile onorifice Artistă a Poporului din RSSM (1967), Artistă a Poporului a URSS (1987), cu Premiul de Stat al RSSM (1974) și cu Ordinul Republicii (1992).

Veronica Garştea s-a stins din viaţă la 16 iulie 2012, la Chişinău.