Potrivit raportului Freedom in the World 2021 (Libertatea în lume) al organizației Freedom House, Republica Moldova nu a înregistrat în 2020 schimbări la capitolul libertății presei, comparativ cu anul precedent, iar cele mai influente canale de televiziune continuă să fie afiliate partidelor politice. Cu un scor de 61 de puncte din 100, Republica Moldova rămâne în lista țărilor „parțial libere”.
Potrivit raportului publicat în luna martie, Republica Moldova a obținut cu un punct mai mult față de anul precedent la capitolul drepturilor politice și libertăților cetățenești.
Autorii remarcă faptul că în sistemul mediatic predomină presa controlată de politicieni: „Cu mici excepții, posturile de televiziune cu acoperire națională sunt deținute de persoane afiliate partidelor politice”. Totodată, anul trecut jurnaliștii s-au confruntat cu dificultăți în a accesa informația de interes public și continuă să fie amenințați cu procese de judecată de către politicieni și persoane publice.
Modul în care autoritățile au gestionat pandemia de Covid-19 a afectat și libertatea presei din Republica Moldova, susțin experții Freedom House. O problemă majoră în acest sens a fost faptul că autoritatea din domeniul audiovizualului a încercat să limiteze posibilitățile jurnaliștilor de a cita surse neoficiale, în contextul stării de urgență, inițiativă anulată la scurt timp. De asemenea, presa s-a confruntat cu dificultăți în a recepționa în timp util răspunsuri la solicitările de informație, de la instituțiile de stat, din cauza prelungirii termenului legal de examinare a unor astfel de cereri.
Totodată, Freedom House menționează că în unele instituții media se atestă și promovarea discursului de ură împotriva diferitor categorii de minorități.
Raportul notează că nu reflectă și starea lucrurilor din regiunea transnistreană.
LIBERTATEA LA NIVEL GLOBAL
Organizația menționează că pandemia DE Covid-19, problemele de ordin economic și conflictele din întreaga lume au contribuit la declinul libertății globale în 2020, iar numărul țărilor desemnate „deloc libere” este de această dată cel mai mare din ultimii 15 ani.
Datele mai arată că Belarus și Kirghizstan înregistrează cele mai mari pierderi la capitolele drepturilor politice și libertăților civile. Totodată, raportul arată o scădere a libertății în 73 de țări, incluzând nu doar națiuni autoritare precum China, Belarus și Venezuela, ci și „democrații cu probleme”, cum ar fi Statele Unite ale Americii și India. Cele mai libere țări, conform clasamentului, rămân Finlanda, Norvegia și Suedia.
sursa: media-azi.md