Select your Top Menu from wp menus

Președinția și Consiliul Suprem de Securitate recomandă instituirea stării de urgență pentru două săptămâni

Poziția Președinției este că statul nu poate să stea cu capul în nisip în timp ce situația devine tot mai gravă, iar acțiunile pe care le recomandăm Guvernului şi Parlamentului se regăsesc în decizia de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), în care se recomandă instituirea stării de urgență pentru două săptămâni. Declarația a fost făcută în această seară de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unui briefing după ședința Consiliului, transmite MOLDPRES.

Şeful statului a relevat că poziția Președinției şi a majorității CSS constă în recomandarea instituirii stării de urgență pe un termen de două săptămâni. De asemenea, se recomandă Guvernului ca în termen de trei zile să elaboreze lista restricțiilor care trebuie impuse, activităților şi categoriilor de cetăţeni care vor cădea sub incidența acestor restricții şi compensațiile pe care le vor primi din partea statului, înaintând aceste propuneri Parlamentului.

„Se recomandă, numirea în regim de urgență a secretarilor de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecției Sociale, precum şi desemnarea conducerii Agenției Naţionale pentru Sănătate Publică. Totodată, să fie modificată componența Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, cu includerea epidemiologilor, virusologilor şi medicilor, cu activarea Centrului unic de comandă în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, format din reprezentanții instituțiilor cu atribuții în gestionarea crizelor”, a declarat Maia Sandu.

În acelaşi context, președintele țării s-a referit la accelerarea campaniei de vaccinare şi trecerea la etapa a doua, cu crearea unui registru de programare online a cetățenilor, precum şi elaborarea unui mecanism de livrare a medicamentelor la domiciliu. „Recomandăm organizarea punctelor de diagnosticare a pacienților tratați la domiciliu pentru evaluarea corectă a cazurilor în dinamică, precum şi extinderea capacității de testare”, a menționat Maia Sandu.

Şeful statului a vorbit şi despre aspectul economic al crizei pandemice. „Recomandăm compensarea pierderilor salariaților, deținătorilor de patentă, altor profesii, cauzate de starea de urgență cu cel puţin o mie de lei pe săptămână, simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer şi de aplicare la indemnizația de șomaj în termen de trei zile”, a remarcat Sandu.

„În fiecare zi pierdem oameni dragi, bunici, artiști, medici, oameni care aduc valoare acestei ţări. Suntem în această criză împreună şi depindem unii de alții, trecem printr-o perioadă foarte dificilă, dar sunt sigură că avem capacitatea şi puterea să ieșim din criză cu capul sus, solidari, demni, uniți în faţa acestui pericol”, a conchis președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.