Raport: Dacă “Grupul Shor” ar întoarce 15 miliarde lei, populaţia nu ar trebui să achite 11 miliarde lei, în plus la alte 13 miliarde lei

Un raport de monitorizare a evoluţiilor din sectorul financiar-bancar, prezentat săptămâna curentă de Transparency International şi IDIS Viitorul, relevă în mai multe rânduri rolul companiilor din “Grupul Shor” în delapidarea sistemului bancar din Moldova şi consecinţele care decurg din această implicare frauduloasă. Autorii raportului trag şi o serie de concluzii. Aceştia susţin că dacă patru companii cunoscute publicului ca “Grupul Shor” ar întoarce miliardele pe care le-au extras cu 3 ani în urmă de la trei bănci devalizate, cetăţenii nu ar fi nevoiţi să achite dobânzi de miliarde de lei, în plus la alte miliarde de lei care au fost transformate în datorie de stat.

Experţii deduc din raportul Kroll  și informațiile BNM că, în anul 2014, companiile din „Grupul Shor” – „Caritas Grup”, „Voximar-Com”, „Provolirom” și „Dracard” au extras peste 15 miliarde de lei din băncile care erau direct sau indirect în proprietate sau/şi gestionate de acelaşi “Grup Shor” – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. La intervenţia Guvernului, BNM a oferit în două runde ajutor financiar băncilor devalizate, iar creditarea a atras după sine o datorie de stat de 13 miliarde de lei şi dobânzi de 11 miliarde de lei pe care populaţia va trebui să le achite în decurs de 25 de ani.

Concluzia raportului este simplă: dacă „Grupul Shor” ar întoarce 15 miliarde de lei extraşi de la bănci, populaţia nu ar trebui să plătească 11 miliarde de lei, în plus la alte  13 miliarde de lei.

În acelaşi timp, experţii sugerează că în prezent miliardele scoase din băncile moldovenești sunt „fugărite” prin off-shore-uri și alte companii, iar acestea din urmă susțin apoi  “proiecte pretins sociale, inclusiv cu caracter electoral”.

Miza beneficiarilor miliardelor  extrase din sistemul bancar este legalizarea lor în R.Moldova, întrucât peste hotare acești bani pot fi urmăriți de Kroll și alte  investigaţii veritabile,  mai conchid autorii raportului.

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

4 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

4 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

6 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

2 săptămâni ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago