Select your Top Menu from wp menus

Raport: Dacă “Grupul Shor” ar întoarce 15 miliarde lei, populaţia nu ar trebui să achite 11 miliarde lei, în plus la alte 13 miliarde lei

Un raport de monitorizare a evoluţiilor din sectorul financiar-bancar, prezentat săptămâna curentă de Transparency International şi IDIS Viitorul, relevă în mai multe rânduri rolul companiilor din “Grupul Shor” în delapidarea sistemului bancar din Moldova şi consecinţele care decurg din această implicare frauduloasă. Autorii raportului trag şi o serie de concluzii. Aceştia susţin că dacă patru companii cunoscute publicului ca “Grupul Shor” ar întoarce miliardele pe care le-au extras cu 3 ani în urmă de la trei bănci devalizate, cetăţenii nu ar fi nevoiţi să achite dobânzi de miliarde de lei, în plus la alte miliarde de lei care au fost transformate în datorie de stat.

Experţii deduc din raportul Kroll  și informațiile BNM că, în anul 2014, companiile din „Grupul Shor” – „Caritas Grup”, „Voximar-Com”, „Provolirom” și „Dracard” au extras peste 15 miliarde de lei din băncile care erau direct sau indirect în proprietate sau/şi gestionate de acelaşi “Grup Shor” – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. La intervenţia Guvernului, BNM a oferit în două runde ajutor financiar băncilor devalizate, iar creditarea a atras după sine o datorie de stat de 13 miliarde de lei şi dobânzi de 11 miliarde de lei pe care populaţia va trebui să le achite în decurs de 25 de ani.

Concluzia raportului este simplă: dacă „Grupul Shor” ar întoarce 15 miliarde de lei extraşi de la bănci, populaţia nu ar trebui să plătească 11 miliarde de lei, în plus la alte  13 miliarde de lei.

În acelaşi timp, experţii sugerează că în prezent miliardele scoase din băncile moldovenești sunt „fugărite” prin off-shore-uri și alte companii, iar acestea din urmă susțin apoi  “proiecte pretins sociale, inclusiv cu caracter electoral”.

Miza beneficiarilor miliardelor  extrase din sistemul bancar este legalizarea lor în R.Moldova, întrucât peste hotare acești bani pot fi urmăriți de Kroll și alte  investigaţii veritabile,  mai conchid autorii raportului.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/raport-daca-grupul-shor-ar-intoarce-15-miliarde-lei-populatia-nu-ar-trebui-sa-achite-11-miliarde-lei-in-plus-la-alte-13-miliarde-lei/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19