În Republica Moldova există risc de contaminare a apelor cu pesticide. Din acest motiv, autorităţile ar trebui să solicite ajutorul NATO pentru a evacua şi nimici cele peste 280 de tone de pesticide amplasate în 23 de depozite. Anunţul a fost făcut miercuri, 30 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă de președintele Comisiei parlamentare securitate și ordine publică, Chiril Moțpan, comunică MOLDPRES.
Potrivit sursei citate, NATO a implementat deja un proiect de evacuare şi nimicire a pesticidelor pe teritoriul ţării noastre, însă cantitatea care rămâne încă depozitată prezintă un pericol major pentru mediu, dar şi pentru sănătatea populației.
„Pe teritoriul R. Moldova mai sunt 23 de depozite cu pesticide, care se află într-o stare dezastruoasă și acestea ar putea contamina solul și apele subterane din imediata apropiere. O altă problemă o reprezintă deșeurile de mercur care au fost depistate la cetățeni sau confiscate în timpul unor anchete penale, dar și o serie de lămpi luminescente care la fel prezintă pericol”, a opinat Moţpan.
Deputatul a menţionat că din cele 23 de depozite de pesticide, doar 19 sunt păzite de organele de drept, care restricționează accesul, restul fiind amplasate pe teritorii private.
Legislatorul a specificat că autoritățile abilitate nu pot detecta în prezent sursele de contaminare radiologică, deoarece nu au echipamentul necesar. Echipamentele vechi, care erau până anul trecut în gestiunea Agenţiei de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice, au fost deteriorate în urma unui incendiu.