Select your Top Menu from wp menus

Promo-LEX: Jumătate din partidele înregistrate nu reglementează cotizaţia de membru

21 de partide politice, ceea ce reprezintă practic jumătate din partidele înregistrate în Republica Moldova, nu au stabilit în statut sau în alte documente interne procedura de cotizare. Aceasta este constatarea preliminară a Asociaţiei Promo-LEX, care cu sprijinul financiar al Ambasadei Britanice la Chişinău, a iniţiat elaborarea unui Studiu despre practicile şi metodele utilizate de partidele politice pentru finanţarea activităţii sale şi realizarea sarcinilor statutare. Studiul final va fi prezentat la sfârşitul lunii martie.

Cornelia Călin, analist financiar la Promo-LEX, a declarat într-o conferinţă de presă la IPN că potrivit analizei preliminare, statutele a 21 partide politice, contrar modificărilor operate în aprilie 2015 la Legea privind partidele politice, nu reglementează expres mărimea cotizaţiilor. Dintre acestea, în 18 cazuri cotizaţiile de membru sunt stabilite şi reglementate în documente interne, însă acest lucru contravine legislaţiei. Statutele altor 3 formaţiuni politice nu conţin deloc prevederi privind reglementarea cotizaţiilor şi mărimea sau procedura de achitare a acestor contribuţii obligatorii.

Potrivit Corneliei Călin, doar 22 de partide politice au reglementat mărimea şi procedura de achitare a cotizaţiilor de membru în statute. Potrivit statutelor partidelor politice care stipulează expres mărimea cotizaţiei de membru, în 7 cazuri cotizaţia variază între 1 şi 5 lei lunar. Alte 4 partide au stabilită cotizaţia între 6 şi 20 de lei, şi încă 4 partide – între 21 şi 100 de lei. La 6 dintre partidele cu cotizaţia stabilită în statut, mărimea acesteia variază între 0,2% şi 2,5% din venitul lunar, iar un partid politic a stabilit cuantumul cotizaţiei în mărime de 5% din salariul minim pe economie.

Directorul de programe de la Asociaţia Promo-LEX, Pavel Postica, a spus că lipsa reglementărilor exprese în statutele partidelor politice a mărimii şi modului de achitare a cotizaţiei de membru, reprezintă, începând cu 1 ianuarie 2016 o încălcare a Legii privind partidele politice. Pavel Postica a menţionat că se atrage atenţia la cotizare deoarece aceasta reprezintă principala resursă de autofinanţare a partidelor.

Potrivit lui, Ministerul Justiţiei ar trebui să recomande partidelor politice să-şi reglementeze în statute procedura şi cuantumul de cotizare. Expertul a atenţionat partidele că până pe 31 martie acestea trebuie să raporteze Comisiei Electorale Centrale veniturile şi cheltuielile pentru anul 2015.

Experţii Promo-LEX susţin că nu s-au aşteptat că jumătate din partidele înregistrate nu au reglementat procesul de cotizare. Totodată, cel mai mult i-a mirat faptul că printre partidele care nu au astfel de reglementări sunt partide mari, instituţionalizate. În concluziile preliminare ale Asociaţiei nu s-a menţionat denumirea partidelor.