Prima ședință plenară din cadrul sesiunii ordinare de toamnă a Parlamentului a început cu aceleași încălcări care au fost monitorizate pe parcursul sesiunii ordinare de primăvară. Astfel, ordinea de zi a fost publicată doar în ajunul zilei ședinței plenare, transparența decizională a fost afectată, iar unii deputați nu au participat la procedura de vot. Asociația Promo-LEX va monitoriza activitatea de organizare și desfășurare a plenului Legislativului și în cadrul sesiunii ordinare de toamnă.
În ordinea de zi bisăptămânală a ședinței plenare, publicată la 14 septembrie curent, au fost incluse 18 proiecte, inclusiv de legi și hotărâri. Propuneri de completare a ordinii de zi nu au fost înaintate. Din proiectele incluse în ordinea de zi au fost examinate și votate 8: 5 proiecte de legi și 3 proiecte de hotărâre. Acestea au fost propuse de Guvern și majoritatea parlamentară și au vizat, în special, domeniul protecției sociale (2) și activitatea Parlamentului (3).
Transparența decizională a actelor examinate a fost afectată și de această dată, în cazul a 5 proiecte votate, ceea ce constituie 62.5% din toate proiectele examinate. Astfel, nu a fost publicat raportului comisiei permanente sesizate în fond în cazul a 4 proiecte, iar în cazul unui proiect de lege, votat în prima lectură, nu a fost publicat avizul Direcției generale juridice a Secretariatului Parlamentului.
Ședința plenară a durat trei ore și jumătate. Cea mai lungă dezbatere a avut loc asupra proiectului de lege nr. 242 pentru modificarea unor acte normative – circa 50 de minute, iar cele mai scurte dezbateri au fost la proiectele de hotărâri nr. 349 – 351 cu privire la modificarea componenței Biroului permanent, a componenței comisiilor permanente și a unei comisii parlamentare speciale, care au durat între 1 și 6 minute.
La începutul ședinței și-au înregistrat prezența 81 de deputați. Potrivit rezultatelor votării, la procedura de vot au luat parte (prin exprimarea opțiunilor Pentru, Contra, Nu a votat) între 68 și 74 deputați. În cazul a cel puțin 5 proiecte de acte normative, din domeniul social și cel de activitate a Legislativului, majoritatea parlamentară și opoziția au votat, în mare parte, în spirit de consens. Parlamentarii din Fracțiunea Partidului Politic ȘOR au boicotat prima ședință plenară din sesiunea de toamnă a anului 2022.
Amintim că, potrivit art. 37 din Regulamentul Parlamentului, Legislativul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie și nu poate depăși sfârșitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie și nu poate depăși sfârșitul lunii decembrie.
În perioada anilor 2021–2025, activitatea Parlamentului Republicii Moldova este supusă unei monitorizări exhaustive în cadrul Programului Promo-LEX ”Democrație, Transparență și Responsabilitate”. Scopul monitorizării este de a spori transparența instituției, de a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și de a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni.
sursa: promolex.md