Unele instituții de presă din Republica Moldova au vehiculat în ultima perioadă informații cu privire la o eventuală demisie a șefului statului după alegerile parlamentare programate pentru 30 noiembrie a.c.
În legătură cu acest subiect, Președinţia Republicii Moldova consideră necesar să facă următoarele precizări:
Conform rigorilor constituţionale vacanţa funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova intervine în caz de expirare a mandatului, de demitere, de demisie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces.
Astfel, mandatul preşedintelui Republicii Moldova durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului, iar domnul Nicolae Timofti a depus jurământul la 23 martie 2012. Exercitarea efectivă a mandatului durează până la depunerea jurământului de către preşedintele nou ales.
Președintele Nicolae Timofti apreciază că demisia șefului statului înainte de termen ar genera o stare de instabilitate politică și ar prejudicia parcursul european al țării.
Prin urmare, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, declară că își va exercita mandatul până la învestirea în funcție a unui președinte nou ales.
Președintele țării cheamă instituțiile statului și forțele politice să se concentreze pe desfășurarea în bune condiții a scrutinului parlamentar.
În cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC) din 15 mai 2025,…
În perioada 12-19 mai 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…
Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcția de primar în comuna…
În perioada 05-12 mai 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…
Două manifestații separate au avut loc practic concomitant la Orhei, de cele două zile marcate…