Select your Top Menu from wp menus

Președintele Nicolae Timofti a recunoscut implicarea sa în cazul dizidentului Gheorghe David

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a recunoscut că el a fost judecătorul care l-a trimis la tratament psihiatric forțat pe dizidentul Gheorghe David în 1987. „Președintele spune că regretă acel episod și că va da explicații publice cel mai probabil luni”, a declarat Europei Libere purtătorul de cuvânt al al lui Timofti,  Vlad Țurcanu.

Gheorghe David a  decedat în 2007, la două decenii de la trimiterea sa la spitalul de psihiatrie „de tip special”, la Dnepropetrovsk, în Ucraina. Actualul președinte Timofti îl găsea vinovat atunci pe David de „propagandă sistematică, în scris și oral, a ideilor cu caracter naţionalist, urmărind scopul de a provoca duşmănie naţională faţă de persoanele de naţionalitate rusă, de a discredita politica naţională leninistă a PCUS”. Lui David i s-a mai imputat că ar fi „răspândit născociri vădit false care compromit orânduirea sovietică de stat şi obştească” – cum scrie din decizia luată de judecătorul Timofti în plină perioadă perestroika, la 12 ianuarie 1987, decizie publicată în facsimil săptămâna trecută de ziarul online „Panorama”.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Gheorghe David a cerut compensații în Republica Moldova pentru condamnarea din epoca sovietică. Dar a fost internat iarăși la psihiatrie, pentru 25 de zile, în aprilie 2005. După eliberare, s-a plâns, în același an, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Gheorghe David a decedat în 2007, iar dosarul la CEDO a fost preluat de sora lui, Maria Vulpe, care a obținut câștig de cauză și o compensație de 4.000 de euro în 2008. Republica Moldova a fost condamnată pentru îngrădirea libertății și securității. Maria Vulpe, care locuiește în satul Pepeni, raionul Sângerei, a declarat Europei Libere, într-un interviu cu Alla Ceapai, că nu a știut până de curând că judecătorul care l-a condamnat pe fratele său în epoca sovietică e una și aceeași persoană cu președintele Republicii Moldova.

sursa: europalibera.org