Săptămâna trecută s-au înregistrat mai multe incendiile în sectorul locativ în cele patru raioane deservite de pompierii și salvatorii DSE mun. Orhei.
Astfel în cele șapte zile pompierii au stins focul dintr-o casă din s. Susleni, r-l Orhei. Cazul a avut loc în după amiaza zile de 11 ianuarie. În ziua următoare la Telenești, în s. Ciuliucani, pompierii au lichidat incendiul din două odăi. În seara de 14 ianuarie, de intervenția pompierilor a avut necesitate o familie din s. Cucuruzeni, r-l Orhei, acestora focul li-a mistuit din interiorul a două odăi, toate bunurile materiale. În toate cazurile nu au fost inregistrate victime.
Însă pe arcursul aceleași săptămîni s-a atestat o inregistrare majoră a incendiilor de vegetație, în cele patru unități de pompieri și salvatori. Pompierii au intervenit la 16 focare de vegetație uscată și resturi cerialiere.
În toate cazurile descrise mai sus cauza incendiilor este nerespectarea regulelor antiincendiare, ceea ce inseamnă că evitarea acestor incidente depinde de factorul uman.
Totodată salvatorii din Orhei, Rezina, Șoldănești și Telenești desfășoară masuri de prevenire în evitarea incidentelor pe apă. Temperaturile scăzute de afară au depus puțină ghiață pe bazinele acvatice și este un mare pericol de prăbușire sub apă. În acest context DSE mun. Orhei atenționază despre riscurile ce pot evita în caz de nerespectare a următoarelor reguli:
Nu vă plimbați sau jucați pe ghiață;
Accsesul pe ghiață numai în cazul cînd grosimea e mai mare de 7 cm;
Accesul copiilor pe ghiață numai în prezența copiilor;
La mal ghiața este mai subțire, coborîți cu atenție spre mal.
DSE mun. Orhei reiterează că printr-un comportament preventiv, va salvati viata și bunurile.
Dacă sunteți victeme sau martori a unor situații de risc apelați numărul unic de urgență 112
17.01.2022
Ofițer principal SP,
Direcția situații excepționale mun. Orhei
Diana Maxim