Subiectul descentralizării rămâne o prioritate în relaţia Uniunii Europene cu Republica Moldova. Acest lucru l-a declarat ambasadorul UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, solicitat de Radio Orhei să precizeze dacă UE va insista asupra adoptării până la sfârşitul acestui an a Legii Finanţelor Locale. În acest sens se poartă discuţii cu toate părţile implicate în proces. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui briefing pentru jurnaliştii din mass-media locală, organizat ieri la Chişinău. (Vezi şi: Pirkka Tapiola: În textele Acordurilor cu UE nu se ascunde nimic sinistru)
Amintim că recent câteva sute de primari din toate partidele au protestat la Chişinău contra tergiversării adoptării legii menţionate. Actul legislativ a fost adoptat în două lecturi, urmând să fie supus votului în lectura a treia, iar primarii acuză autorităţile centrale că stopează intenţionat implementarea noului sistem de finanţare, astfel încât să folosească pârghia financiară pentru a subjuga APL, în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare.
Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă la „INFOTAG”, reprezentanţii CALM au declarat că primarii vor continua acţiunile de protest pentru descentralizarea puterii şi adoptarea în lectură finală a Legii finanţelor publice locale, pentru ca aceasta să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014.
Potrivit primarului satului Feştelita, raionul Ungheni, Nicolae Tudoreanu, costul întrebării este 1 mlrd. de lei care, potrivit statisticii, sunt acumulaţi în buget de către autorităţile locale. „Aceste surse, într-un an electoral, reprezintă un instrument de presiune din partea unor deputați și partide politice. Noi însă nu dorim să fim ostaticii lor şi cerem să se procedeze în conformitate cu promisiunile date partenerilor europeni despre intenţiile „de a împărţi puterea”, a menţionat primarul.
Reprezentantul Congresului, Ştefan Vlas, a avertizat coaliția de la guvernare că în 2006, refuzul Partidului Comuniştilor de a implementa Legea finanţelor publice locale a dus la pierderea alegerilor în 2009.