Pentru băncile falimentate s-au acordat MAI MULȚI bani decât cei pe care îi țineau oamenii acolo

Celor trei bănci falimentate BEM, Banca Socială și Unibank au fost oferite mai mulți bani decât suma depozitelor persoanelor fizice care erau păstrate în aceste instituții. Despre aceasta s-a discutat în cadrul emisiunii de la, Vinerea cu Anatolie Golea candidații la la alegerile prezidențiale, Maia Sandu și Iurie Leancă.
Maia Sandu, lidera PAS a declarat că pentru a recupera depozitele cetățenilor din bănci a fost folosită cea de-a doua sumă de cca 6 miliarde de lei , acordată de Guvernul Gaburici în 2015 și nu este clar pe ce au mers banii din prima sumă de peste 9 miliarde de lei, acordate de Guvernul Leancă în 2014, cu atât mai mult că banii au fost oferiți înainte ca BNM să instituie supravegherea specială în băncile falimentate.
Pe de altă parte Iurie Leancă, liderul PPEM a declarat că aceasta a fost o condiție a BNM pentru acordarea creditului către Guvern și că a fost creată și o comisie specială care trebuia să verifice orice alocare mai mare de 500 de mii de lei din acești bani, iar numele beneficiarilor garanției trebuie să fie în această comisie.
În cadrul emisiunii Sadnu s-a arătat nemulțumită de faptul că premierul Filip nu vrea să publice stenograma ședinței guvernului din 2014, cu atât mai mult cu cât ea nu a participat la acea ședință.
Fostul premier Iurie Leancă a opinat că trebuie publicată nu doar stenograma acelei ședințe, dar și corespondența dintre Guvern și alte instituții de stat.
Leancă a mai declarat, răspunzând moderatorului Anatolie Golea că în băncile falimentate erau în jur de 6 miliarde de lei bani ale cetățenilor, restul fiind banii instituțiilor de stat, dar și a agenților economici privați, iar Golea a calificat faptul că banii alocați s-au oferit pentru acoperirea pierderilor și pentru agenți economici, drept jaf.
În cardul emisiunii lidera PAS a amintit și de faptul că nimeni nu se ocupă de soarta a 3 miliarde de lei, care au venit din alte trei bănci cu doar câteva zile înainte de faliment și ulterior au fost retrași și s-a arătat indignată că fostul Guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu se află la libertate.

RadioOrhei

Recent Posts

CNA și procurorii au efectuat percheziții la Primăria mun. Orhei într-un dosar de corupție: 18 persoane bănuite dintre care 4 au fost reținute pentru 72 de ore

18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul or. Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai…

7 zile ago

Percheziții ale CNA la Primăria Orhei. Primarul și viceprimarii orașului ar fi fost reținuți

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins vineri, 11 octombrie, la Orhei, într-un dosar pornit…

7 zile ago

Securitatea transportulului și gestionarea deșeurilor radioactive discutate de reprezentanți ai Agenției de Mediu

În perioada 1-4 octombrie 2024, reprezentanții Agenției de Mediu au participat la Atelier privind evaluarea amenințărilor…

o săptămână ago

Incidența maladiilor psihice în Republica Moldova a crescut anul trecut, comparativ cu 2022

Potrivit statisticelor naționale, în Republica Moldova se observă o creștere a afecțiunilor psihice, astfel incidența…

o săptămână ago

O companie din Elveția cronometrează cât timp petrec angajații la WC

O companie elvețiană de ceasuri a introdus o regulă care face ca mersul la toaletă…

o săptămână ago