Întreprinderile de stat şi instituțiile publice sau de altă formă de organizare juridică vor gestiona activitatea pe perioada stării de urgenţă (1 aprilie – 30 mai), antrenând fizic până la 30% din personal. Despre aceasta indică Dispoziţia de astăzi a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE), transmite MOLDPRES.
„În cazul când specificul unității economice nu permite asigurarea muncii la distanţă, atunci activitatea se va organiza în grupuri, cu orar special, astfel încât procesul să nu aibă pericol public, asigurându-se regimul sanitar-epidemiologic adoptat anterior de Comisia Naţionale Extraordinară în Sănătate Publică (CNESP)”, a declarat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, care este şi președintele CSE.
De asemenea, premierul în exercițiu s-a referit şi la regimul special de muncă al subdiviziunilor Agenţiei Servicii Publice care se va asigura ținând cont de strictă necesitate. În context, oficialul a spus că se interzic şi toate solemnitățile, tradiţionale la înregistrarea căsătoriilor sau nașterii copilului.
În altă ordine de idei, Aureliu Ciocoi a anunţat despre moratoriul asupra controalelor de stat planificate, inclusiv asupra activităţii de întreprinzător. „Din această prevedere se exclud controalele Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor şi Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. Asta pentru că securitatea alimentelor şi controalele tehnice, verificate de aceste instituţii, sunt sectoare deosebit de importante şi nu pot fi amânate nici chiar pe perioada stării de urgenţă”, a menționat premierul demisionar.
Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Toate dispozițiile emise de Comisia pentru Situații Excepționale intră în vigoare din momentul emiterii.