PD va vota pentru demiterea Guvernului. Despre aceasta a anunţat liderul democrat Marian Lupu după o şedinţă de câteva ore a biroului politic al formaţiunii. Democraţii vor susţine moţiunea de cenzură contra guvernului dacă până la ora 10 a zilei de marţi, 5 martie Vlad Filat nu va demisiona din funcţia de premier.
Tot luni deputaţii neafiliaţi Mihai Godea şi Sergiu Sârbu au anunţat că vor vota pentru demisia guvernului.
Şi Igor Dodon a anunţat că PSRM va susţine iniţiativa de demitere a Guvernului Filat.
Pentru demiterea executivului sunt necesare 51 de voturi, dacă declaraţiile de luni vor fi respectate atunci pentru demiterea guvernului vor vota 55 de deputaţi.
Amintim că luni,4 martie liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ a declarat că Vlad Filat nu va demisiona.
Potrivit art. 103 din Constituţie , Guvernul în cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament, al demisiei Prim-ministrului îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurămîntului de către membrii noului Guvern.
Anterior PLDM a declarat că nu va propune o altă candidatură în locul lui Vlad Filat pentru funcţia de premier în cazul demiterii Guvernului.
La rândul lor PD şi PSRM au declarat că nu vor susţine canditatura lui Filat într-un nou Guvern.
Potrivit art 85 din Constituţie în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.
Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de investitură.
Anterior purtătorul de cuvânt al Preşedintelui Timofti, a lăsat să se înţeleagă că potrivit viziunii sale în cazul demiterii Guvernului vor urma alegeri anticipate.