Categories: ExterneȘtiri

Paul Krugman: In secolul XXI, razboaiele de cucerire sunt pentru perdanti. Vladimir Putin nu a inteles ca razboiul te face mai sarac si mai slab, indiferent daca pierzi sau castigi

In urma cu peste un secol, Norman Angell, om politic si ziarist englez publica o carte intitulata „The Great Illusion” in care afirma ca varsta cuceririlor s-a terminat sau este pe punctul de a se termina. Editorialistul New York Times si laureatul premiului Nobel pentru economie Paul Krugman afirma ca Norman Angell a a avut dreptate, cu cateva decenii intarziere, scrie Slate.fr. El nu a prezis sfarsitul razboaielor in lume, ci faptul ca razboaiele de agresiune pentru a permite unei natiuni sa devina mai puternica nu mai au sens. Ele saracesc atat invingatorii, cat si invinsii.

„Se pare ca e o lectie dificil de inteles”, scrie Paul Krugman. „Vladimir Putin nu a citit cu siguranta textul si nici neo-conservatorii nostri (americani). Asa cum o arata admiratia lor pentru Putin, nu au invatat nimic din dezastrul irakian”.

Teza lui Norman Angell este ca jaful nu mai este ce a fost. Nu mai poti trata o societate moderna ca o provincie cucerita de imperiul Roman fara a-i distruge bogatia si valoarea pe care incercai sa o stapanesti. „Razboiul va face mai saraci si mai slabi, chiar daca veti castiga”.

Iar exceptiile de la regula o confirma. Exista in continuare razboaie pentru profit si placerea de a cuceri, dar ele se deruleaza invariabil in regiuni ale lumii unde materiile prime brute sunt singurele surse de bogatie. Este cazul Republicii Centrafricane sau a teritoriilor cucerite de Statul Islamic.

Dar ceea ce functioneaza pentru un lord al razboiului este auto-distructiv pentru natiuni precum Statele Unite sau Rusia. Vladimir Putin a anexat Crimeea aproape fara nicio opozitie, dar acest lucru i-a adus: o peninsula a carei economie este aproape un dezastru si pe care trebuie sa o sustina, fuga investitorilor din Rusia si toate acestea inainte ca prabusirea cotatiei petrolului sa transforme situatia intr-o criza financiara de mare amploare.

Si atunci, de ce Putin si numeroase persoane influente din lume nu inteleg?

continuarea pe hotnews.ro

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

3 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

3 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

3 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

3 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

3 zile ago