Select your Top Menu from wp menus

Paul Krugman: In secolul XXI, razboaiele de cucerire sunt pentru perdanti. Vladimir Putin nu a inteles ca razboiul te face mai sarac si mai slab, indiferent daca pierzi sau castigi

In urma cu peste un secol, Norman Angell, om politic si ziarist englez publica o carte intitulata „The Great Illusion” in care afirma ca varsta cuceririlor s-a terminat sau este pe punctul de a se termina. Editorialistul New York Times si laureatul premiului Nobel pentru economie Paul Krugman afirma ca Norman Angell a a avut dreptate, cu cateva decenii intarziere, scrie Slate.fr. El nu a prezis sfarsitul razboaielor in lume, ci faptul ca razboaiele de agresiune pentru a permite unei natiuni sa devina mai puternica nu mai au sens. Ele saracesc atat invingatorii, cat si invinsii.

„Se pare ca e o lectie dificil de inteles”, scrie Paul Krugman. „Vladimir Putin nu a citit cu siguranta textul si nici neo-conservatorii nostri (americani). Asa cum o arata admiratia lor pentru Putin, nu au invatat nimic din dezastrul irakian”.

Teza lui Norman Angell este ca jaful nu mai este ce a fost. Nu mai poti trata o societate moderna ca o provincie cucerita de imperiul Roman fara a-i distruge bogatia si valoarea pe care incercai sa o stapanesti. „Razboiul va face mai saraci si mai slabi, chiar daca veti castiga”.

Iar exceptiile de la regula o confirma. Exista in continuare razboaie pentru profit si placerea de a cuceri, dar ele se deruleaza invariabil in regiuni ale lumii unde materiile prime brute sunt singurele surse de bogatie. Este cazul Republicii Centrafricane sau a teritoriilor cucerite de Statul Islamic.

Dar ceea ce functioneaza pentru un lord al razboiului este auto-distructiv pentru natiuni precum Statele Unite sau Rusia. Vladimir Putin a anexat Crimeea aproape fara nicio opozitie, dar acest lucru i-a adus: o peninsula a carei economie este aproape un dezastru si pe care trebuie sa o sustina, fuga investitorilor din Rusia si toate acestea inainte ca prabusirea cotatiei petrolului sa transforme situatia intr-o criza financiara de mare amploare.

Si atunci, de ce Putin si numeroase persoane influente din lume nu inteleg?

continuarea pe hotnews.ro


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/paul-krugman-in-secolul-xxi-razboaiele-de-cucerire-sunt-pentru-perdanti-vladimir-putin-nu-a-inteles-ca-razboiul-te-face-mai-sarac-si-mai-slab-indiferent-daca-pierzi-sau-castigi/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19