Select your Top Menu from wp menus

PAS: Ignorarea avizului Comisiei de la Veneția implică riscul derapării de la parcusul european

Membrii Partidului Acțiune și Solidaritate susțin că opinia Comisiei de la Veneția pe marginea schimbării sistemului electoral în Republica Moldova este una critică, iar acest lucru înseamnă că proiectul promovat de Partidul Democrat și de Igor Dodon nu respectă standardele și principiile minime necesare modificării sistemului electoral. Într-o conferință de presă, lidera PAS, Maia Sandu, a menționat că guvernarea, cu siguranță, va continua să vehiculeze teza precum că avizul Comisiei nu este unul negativ și că doar conține recomandări, însă instituțiile internaționale înțeleg exact semnificația acestui aviz. Politiciana a mai spus că, în cazul în care guvernanții vor face abstracție de acest aviz, trebuie să-și asume devierile și derapajul de la parcursul european, transmite IPN.

„Toată manipularea cu milioane de oameni care susțin schimbarea sistemului electoral nu a fost convingătoare pentru membrii Comisiei. Nu există și nu poate exista consens larg în societate pe o inițiativă prost intenționată și prost scrisă”, a declarat președinta PAS. „De asemenea, se spune că inițiativa trezește îngrijorăi semnificative, inclusiv cu privire la riscul că deputații aleși în circumscripții vor fi vulnerabili la influențe din partea intereselor din mediul de afaceri. Altfel spus, Comisia ne spune că unii așa-ziși deputați independenți riscă să ajungă în slujba unor oameni de afaceri și nu în slujba poporului. Știm cu toții cine sunt acești oameni de afaceri care au transformat Republica Moldova în propriul business”, a subliniat Maia Sandu.

Președinta PAS a mai spus că, deși din punct de vedere juridic nu există consecințe automate în cazul în care acest aviz negativ va fi ignorat, guvernanții vor trebui să-și asume derapajul de la parcursul european, pentru că o guvernare care nu este credibilă pe interior va deveni lipsită de cedibilitate și pe exterior. În opinia sa, acest lucru pică bine socialiștilor și lui Igor Dodon, care spun deschis că-ți doresc o apropiere de Federația Rusă.

PAS cere guvernării să renunțe la modificarea sistemului electoral, iar instituțiilor internaționale să folosească toate pâghiile pe care le au pentru a determina guvernarea să nu modifice sistemul electoral contrar opiniei de la Veneția. Maia Sandu a mai spus că săptămâna viitoare va efectua o vizită la Bruxelles, unde va avea întrevederi cu reprezentanții celor trei instituții europene – Consiliul European, Comisia Europeană, Parlamentul European –  și va solicita sprijinul pentru păstrarea democrației în Republica Moldova.

Comisia de la Veneția, în cadrul ședinței plenare din 16 iunie, a adoptat „opinii critice” privind proiectul de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova. Urmare a consultărilor cu toate părțile interesate, s-a constatat în special că reforma propusă nu poate fi considerată ca fiind rezultatul unui consens larg. Există „îngrijorări semnificative” în legătură cu reforma propusă, inclusiv riscul ca deputații aleși în circumscripții nominale să fie expuși intereselor de afaceri. Mai mult, experții consideră că atribuția Comisiei Electorale Centrale de a stabili circumscripții uninominale e formulată vag, fapt care presupune un risc de influență politică.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/pas-ignorarea-avizului-comisiei-de-la-venetia-implica-riscul-deraparii-de-la-parcusul-european/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19