Începând cu ziua de joi, 13 aprilie Orheiul recapătă statutul de municipiu. Modificarea survine în urma intrării în vigoare a noilor prevederi la Legea privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova. Alături de Orhei statutul de municipiu îl vor primi Cahul, Soroca, Ungheni, Edineț, Hâncești și Strășeni.
Revenirea Orheiului la statutul de municipiu a parcurs o cale anevoioasă, or despre această modificare a început să se vorbească încă în anul 2012, iar Parlamentul a votat în prima lectură o lege în acest sens încă în iulie 2014.
Deși municipiile existente până acum – Chișinău, Bălți, Comrat se bucură de faptul că în bugetele lor rămân 40% din impozitul pe venit achitat de angajații care muncesc acolo, noile municipii nu vor avea parte de o independență financiară mai mare. Or legea privind finanțele publice locale nu a suferit modificări, astfel că în municipiul Orhei vor rămâne ca și pe vremea când localitatea avea statutul de oraș, doar 20% din sumele acumulate drept impozit pe venit.
Orheiul a mai avut statut de municipiu în perioada anilor 1998-2003, când era și reședință de Județ, iar în componența municipiului intrau localitățile Bolohan și Pohorniceni. La fel statut de municipiu Orheiul l-a avut în perioada interbelică, când Basarabia făcea parte din România.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…