Select your Top Menu from wp menus

Orhei redevine municipiu

Începând cu ziua de joi, 13 aprilie Orheiul recapătă statutul de municipiu. Modificarea survine în urma intrării în vigoare a noilor prevederi la Legea privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova. Alături de Orhei statutul de municipiu îl vor primi Cahul, Soroca, Ungheni, Edineț, Hâncești și Strășeni.

Revenirea Orheiului la statutul de municipiu a parcurs o cale anevoioasă, or despre această modificare  a început să se vorbească încă în anul 2012, iar Parlamentul a votat în prima lectură o lege în acest sens încă în iulie 2014.

Deși municipiile existente până acum – Chișinău, Bălți, Comrat se bucură de faptul că în bugetele lor rămân 40% din impozitul pe venit achitat de angajații care muncesc acolo, noile municipii nu vor avea parte de o independență financiară mai mare. Or legea privind finanțele publice locale nu a suferit modificări, astfel că în municipiul Orhei vor rămâne ca și pe vremea când localitatea avea statutul de oraș, doar 20% din sumele acumulate drept impozit pe venit.

Orheiul a mai avut statut de municipiu în perioada anilor 1998-2003, când era și reședință de Județ, iar în componența municipiului intrau localitățile Bolohan și Pohorniceni. La fel statut de municipiu Orheiul l-a avut în perioada interbelică, când Basarabia făcea parte din România.

 


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/orhei-redevine-municipiu/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19