Orhei, încotro? Despre SIMBOLURI, utilizare, abuzare şi scopuri//EDITORIAL

De ceva vreme ne-a fost dat să vedem mai multe evenimente cu participarea orheienilor şi cu etalarea şi fluturarea unor însemne şi simboluri care, privite mai atent, nu par a fi deloc nevinovate sau, cel puţin, utilizate cu bun simţ.

Ce PANCARTE au văzut orheienii cu prilejul SĂRBĂTORILOR naţionale //FOTO

La protestele, care au pornit încă în luna iunie şi la care  s-a cerut eliberarea din arest a primarului de Orhei, Ilan Shor, mai ales pe şepcile purtate de protestatari la început, se putea zări  stema oraşului, iar drapelul Orheiului nu a lipsit practic de la nicio manifestare, chiar dacă printre organizatori s-a numărat şi Mişcarea social-politică pro-rusă “Ravnopravie”.

Utilizarea simbolicii locale pe care Orheiul a aprobat-o mult înainte ca la cârma oraşului să ajungă Ilan Shor, ar trebui să ridice  întrebarea dacă acest lucru e admisibil şi nu e un abuz asupra simbolurilor comune făcut în scopuri personale şi tulburi.  Asta, ştiindu-se bine că protestele nu sunt împotriva corupţilor, ticăloşilor şi hoţilor, ci pentru ca principalul suspect în furtul miliardului de dolari, care mai are încă  un dosar penal cu imensa sumă de  peste 5 miliarde de lei, spălată în băncile pe care le gestiona nu demult,   să fie pus în libertate.

Mai recent, la sfârşitul lunii august, când la porunca arestatului Shor, înlocuit în avanscenă de soţia sa, Jasmin-Sara,  a avut loc o nouă şi ameţitoare frăsuială sărbătorească, la Orhei au putut fi  văzute  şi câteva pancarte  bizare. Nu e sigur că cineva din mulţime şi-a dat pe loc seama de unde  provin acestea, dar efectul vizual şi unele asocieri fie şi în subconştientul celor care au privit măcar un film-două de pe vremea stalinist-hrushciovistă, la sigur, s-a produs.

Greu de crezut că  arhitecţii atâtor   evenimente care se vor cu răsunet (aceeiaşi miză  fiind pusă pe Congresul „Ravnopravie” care s-a decis să fie organizat la Orhei)  suferă de lipsă de inspiraţie  şi absolut întâmplător au scos de la naftalină imagini şi mesaje copiate din epoca comunistă. Or, deşi  lozincile şi apelurile originale în limba rusă au fost traduse şi pe alocuri adaptate sărbătorii naţionale din 27 august,   placardele “modernizate” au transpirat prin esenţa lor sovietică anume la festivitatea dedicată celor 25 de ani de Independenţă a R.Moldova. 

Vlad Amanescu

RadioOrhei

Recent Posts

În comuna Chiperceni va fi organizat turul 2 al alegerilor pentru funcția de primar

Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcția de primar în comuna…

11 ore ago

Comunicat DSE mun. Orhei: pompierii au intervenit la lichidarea mai multor incendii

În perioada 05-12 mai 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…

6 zile ago

FMF a amendat Milsami din cauza fanilor clubului din Orhei

Comisia de Disciplină a FMF a analizat abaterile disciplinare comise în cadrul etapei a 8-a…

o săptămână ago

La Orhei de 9 mai fiecare a fost cu ziua sa

Două manifestații separate au avut loc practic concomitant la Orhei, de cele două zile marcate…

o săptămână ago

Agenția Națională a Arhivelor a publicat lista nominală a basarabenilor căzuți pe câmpul de luptă al celui de-al Doilea Război Mondial. Printre aceștia cca 2,5 mii de orheieni

Șapte volume ale Cărții memoriei publicate de Ministerul Apărării al Republicii Moldova în anii 2002-2005…

2 săptămâni ago

Cetățenii pot solicita online informații din Registrul dosarelor succesorale și testamentelor

Cetățenii pot solicita și obține online informații din Registrul dosarelor succesorale și testamentelor. Noul serviciu…

2 săptămâni ago