Select your Top Menu from wp menus

Orhei, încotro? Despre SIMBOLURI, utilizare, abuzare şi scopuri//EDITORIAL

De ceva vreme ne-a fost dat să vedem mai multe evenimente cu participarea orheienilor şi cu etalarea şi fluturarea unor însemne şi simboluri care, privite mai atent, nu par a fi deloc nevinovate sau, cel puţin, utilizate cu bun simţ.

Ce PANCARTE au văzut orheienii cu prilejul SĂRBĂTORILOR naţionale //FOTO

La protestele, care au pornit încă în luna iunie şi la care  s-a cerut eliberarea din arest a primarului de Orhei, Ilan Shor, mai ales pe şepcile purtate de protestatari la început, se putea zări  stema oraşului, iar drapelul Orheiului nu a lipsit practic de la nicio manifestare, chiar dacă printre organizatori s-a numărat şi Mişcarea social-politică pro-rusă “Ravnopravie”.

Utilizarea simbolicii locale pe care Orheiul a aprobat-o mult înainte ca la cârma oraşului să ajungă Ilan Shor, ar trebui să ridice  întrebarea dacă acest lucru e admisibil şi nu e un abuz asupra simbolurilor comune făcut în scopuri personale şi tulburi.  Asta, ştiindu-se bine că protestele nu sunt împotriva corupţilor, ticăloşilor şi hoţilor, ci pentru ca principalul suspect în furtul miliardului de dolari, care mai are încă  un dosar penal cu imensa sumă de  peste 5 miliarde de lei, spălată în băncile pe care le gestiona nu demult,   să fie pus în libertate.

Mai recent, la sfârşitul lunii august, când la porunca arestatului Shor, înlocuit în avanscenă de soţia sa, Jasmin-Sara,  a avut loc o nouă şi ameţitoare frăsuială sărbătorească, la Orhei au putut fi  văzute  şi câteva pancarte  bizare. Nu e sigur că cineva din mulţime şi-a dat pe loc seama de unde  provin acestea, dar efectul vizual şi unele asocieri fie şi în subconştientul celor care au privit măcar un film-două de pe vremea stalinist-hrushciovistă, la sigur, s-a produs.

Greu de crezut că  arhitecţii atâtor   evenimente care se vor cu răsunet (aceeiaşi miză  fiind pusă pe Congresul „Ravnopravie” care s-a decis să fie organizat la Orhei)  suferă de lipsă de inspiraţie  şi absolut întâmplător au scos de la naftalină imagini şi mesaje copiate din epoca comunistă. Or, deşi  lozincile şi apelurile originale în limba rusă au fost traduse şi pe alocuri adaptate sărbătorii naţionale din 27 august,   placardele “modernizate” au transpirat prin esenţa lor sovietică anume la festivitatea dedicată celor 25 de ani de Independenţă a R.Moldova. 

Vlad Amanescu


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/orhei-incotro-despre-simboluri-utilizare-abuzare-si-scopuri/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19