Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) a intrat în disgraţia edililor orheieni. Nemulţumirea faţă de CALM este atât de mare, încât Consiliul Municipal (CM) Orhei a decis să iasă din această organizaţie.
Decizia a fost aprobată în cadrul şedinţei de la sfârşitul săptămânii trecute, la care consilierii au fost convocaţi în regim exraordinar. Chestiunea retragerii din CALM a fost introdusă suplimentar pe ordinea de zi de către fracţiunea majoritară. În mod disctinct s-a abţinut de la vot doar grupul consilierilor liberali, în timp ce consilierii majorităţii, dar şi alţi câţiva colegi ai acestora au ridicat mâinile în semn de aprobare.
Tot de la liberali, în persoana consilierului Oleg Matei, a venit singura întrebare la acest subiect, iar din acest motiv primarul s-a văzut nevoit să explice de ce este necesară ieşirea din CALM . Ilan Șor a fost foarte laconic, dar a afrmat cu tărie că organizaţia s-a transformat în una politică, că preşedintele acesteia are un salariu de 80 de mii de lei, pe care îi primeşte şi din cei 10 mii de lei pe care îi plăteşte anual Orheiul şi că mai bine e ca această sumă să rămână pentru oamenii din oraș. Ultima afirmaţie a stârnit aplauze din partea galeriei de simpatizanţi ai consilierilor majoritari şi ai primarulu Șor, care sunt omniprezenţi la şedinţele CM din anul curent.
În comunicatul de presă la acelaşi subiect, emis aproape imediat de Primăria Orhei, care a fost deja tirajat ori citat de mai multe media din Chişinău, motivele retragerii din CALM sunt mult mai desfăşurate în raport cu spusele lui Șor și cu textul deciziei CM Orhei. Mai mult, prin intermediul comunicatului, şi alţi primari din republică sunt îndemnaţi să urmeze calea puterii de la Orhei, sugerându-li-se că o altă organizație le-ar putea reprezenta mai bine interesele.
De amintit în context că mă bine de un an în urmă – incă înainte de a fi arestat, Ilan Șor a devenit președinte al Asociației Obștești „Oraşele Moldovei”, care a fost fondată de el, în calitate de primar de Orhei, şi de omologii săi de la Anenii Noi, Leova, Rezina, Hânceşti, Criuleni, Căuşeni, Străşeni, Sângerei şi Ştefan Vodă.
De cealaltă parte, CALM este o organizaţie creată încă în perioada dintre alegerile parlamentare din anii 2009 şi 2010, care au schimbat guvernarea R.Moldova. De curând, preşedintele CALM, Viorel Furdui, a denunţat faptul că asupra conducerii organizaţiei s-ar face presiuni inclusiv din cauza că și-a manifestat deschis dezacordul cu dosarele deschise pe numele primarilor de la Taraclia şi Basarabeasca. La acuzaţiile apărute în paralel – că ar primi un salariu prea mare, Furdui a răspuns deja public că de la CALM este remunerat cu 4 mii de lei pe lună şi că alte sume le ridică pentru activitatea pe care o desfăşoară în cadrul unor proiecte.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…