Select your Top Menu from wp menus

Organizaţia care reprezintă interesele autorităţilor publice locale a intrat în disgraţia autorităţilor de la Orhei

Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) a intrat în disgraţia edililor orheieni. Nemulţumirea faţă de CALM este atât de mare, încât Consiliul Municipal (CM) Orhei a decis să iasă din această organizaţie.

Decizia a fost aprobată în cadrul şedinţei de la sfârşitul săptămânii trecute, la care consilierii au fost convocaţi în regim exraordinar. Chestiunea retragerii din CALM a fost introdusă suplimentar pe ordinea de zi de către fracţiunea majoritară. În mod disctinct s-a abţinut de la vot doar grupul consilierilor liberali, în timp ce consilierii majorităţii, dar şi alţi câţiva colegi ai acestora au ridicat mâinile în semn de aprobare.

Tot de la liberali, în persoana consilierului Oleg Matei, a venit singura întrebare la acest subiect, iar din acest motiv  primarul s-a văzut nevoit să explice de ce este necesară  ieşirea din CALM . Ilan Șor a fost foarte laconic, dar a afrmat cu tărie că organizaţia s-a transformat în una politică, că preşedintele acesteia are un salariu de 80 de mii de lei, pe care îi primeşte şi din cei 10 mii de lei pe care îi plăteşte anual Orheiul şi că mai bine e ca această sumă să rămână pentru oamenii din oraș.  Ultima afirmaţie a stârnit  aplauze din partea galeriei de simpatizanţi ai consilierilor majoritari şi ai primarulu Șor, care sunt omniprezenţi la şedinţele CM din anul curent.

În comunicatul de presă la acelaşi subiect, emis aproape imediat de  Primăria Orhei, care a fost deja tirajat ori  citat de mai multe media din Chişinău, motivele retragerii din CALM sunt mult mai desfăşurate  în raport cu spusele lui  Șor și cu textul deciziei CM Orhei. Mai mult, prin intermediul comunicatului,  şi alţi primari din republică sunt îndemnaţi să urmeze calea puterii de la Orhei, sugerându-li-se  că o altă organizație  le-ar putea reprezenta mai bine interesele. 

De amintit  în context că mă bine de un an în urmă – incă înainte de a fi arestat, Ilan Șor a devenit președinte al Asociației Obștești „Oraşele Moldovei”, care a fost fondată de  el, în calitate de primar de Orhei, şi de omologii săi de la Anenii Noi, Leova, Rezina, Hânceşti, Criuleni, Căuşeni, Străşeni, Sângerei şi Ştefan Vodă.

De cealaltă parte, CALM este o organizaţie creată  încă în perioada dintre alegerile parlamentare din anii 2009 şi 2010, care au schimbat guvernarea R.Moldova. De curând, preşedintele CALM, Viorel Furdui, a denunţat faptul că asupra conducerii organizaţiei s-ar face presiuni inclusiv din cauza că și-a manifestat deschis dezacordul cu dosarele deschise pe numele primarilor de la Taraclia şi Basarabeasca. La acuzaţiile  apărute în paralel  – că ar primi un salariu prea mare,  Furdui a răspuns deja public că de la CALM este remunerat cu 4 mii de lei pe lună şi că alte sume le ridică pentru activitatea pe care o desfăşoară în cadrul unor proiecte.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/organizatia-care-reprezinta-interesele-autoritatilor-publice-locale-a-intrat-in-disgratia-autoritatilor-de-la-orhei/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19