Prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc a anunţat că renunță la mandatul său de deputat şi a promis că va fi „mult mai activ și mai eficient” în partid și în politică în general. Considerat principalul finanțator al PD, Plahotniuc a făcut anunțul la o conferință de presă la sediul partidului. El a mai spus că va începe o campanie în teritoriu înainte de alegerile parlamentare de anul viitor pentru a nu-i „lăsa pe comuniști să manipuleze oamenii”, informeaza Europa Libera.
Potrivit sursei, decizia lui Vlad Plahotniuc de a se retrage din activitatea parlamentară vine exact cu un an înainte de alegeri, prin urmare, mulţi au văzut în anunţul democratului o încercare de a-şi reabilita propria, dar mai ales imaginea generală a partidului, înainte de foarte apropiata angajare în campania electorală. Este exact ceea ce crede analistul politic Arcadie Barbăroşie, director al Institutului de Politici Publice. Solicitat de Europa Liberă să comenteze calculul ce se poate deduce din anunţul democratului, analistul şi-a amintit spusele acestuia dintr-un interviu oferit în calitate de om de afaceri înainte de a se lansa în politică:
„Fiind întrebat de ce oamenii de afaceri intră în politică, domnia sa a răspuns franc: pentru a-şi proteja afacerile. Se vede că domnul Plahotniuc şi-a protejat deja afacerile, nu are nevoie de imunitate pentru asta. În plus, el nu pierde controlul asupra partidului. Şi trei – sondajele arată că ratingul PD este în cădere şi este foarte jos, ca şi ratingul sumar al coaliţiei, şi atunci în preajma alegerilor este necesar să recâştigi încrederea electoratului.”
Acuzat că ar fi beneficiarul celor mai dubioase afaceri care ar fi fost acoperite de actualele autorităţi, Vlad Plahotniuc a marşat astăzi pe ideea că pleacă pentru a pune capăt speculaţiilor că s-ar ascunde în spatele imunităţii parlamentare. La fel, a lansat mai multe promisiuni, că va crea reţele de magazine şi locuinţe sociale, promisiuni criticate de analistul Arcadie Barbăroşie ca făcând parte din instrumente de corupere a electoratului:
„Pentru că magazine sociale şi apartamente sociale nu sunt altceva decât cadouri de la o persoană privată, dar care este lider de partid aflat la guvernare. Aşa lucruri trebuie percepute ca corupţie politică. Eu cred că e cel puţin un mare conflict de interese atunci când eşti lider de partid şi te aventurezi în activităţi de acest gen. Poftim, ieşi din politică complet şi poţi să te ocupi de binefacere.”
Partea bună a anunţului democratului este, potrivit unui alt comentator, Nicolae Negru, faptul că imaginea coaliţiei, iar cu ea şi a Republicii Moldova în exterior, va avea de câştigat:
„Nu exclud că i-o fi sugerat cineva lui Plahotniuc această idee. Pentru că este o mişcare raţională într-un fel, care ar face bine imaginii PD, a coaliţiei şi a Republicii Moldova în general. Asta vorbeşte despre faptul că PD se confruntă cu probleme de rating şi liderii lui încearcă din răsputeri să schimbe acest lucru. Ei de fapt sunt oaia neagră a guvernării. De capul lor se sparg toate oalele. Şi probabil că şi partenerii europeni ar fi putut să exprime anumite puncte de vedere în legătură cu rolul nefast pe care îl joacă domnia sa pe scena politică moldovenească. Pentru că intrarea sa în politică cu o reputaţie extrem de proastă a fost negativă pentru imaginea alianţei şi a Republicii Moldova.”
Potrivit Europa Libera, analistul Bogdan Ţărdea a fost citat şi el de presă cu părerea că Vlad Plahotniuc nu se mai simte ameninţat de anchetele organelor de drept, din moment ce a căpătat control deplin asupra Procuraturii şi Centrului Anticorupţie şi a căzut la pace cu rivalul său politic, Vlad Filat.
Comentariul politologului Oazu Nantoi a fost că Plahotniuc nu mai are „timp de pierdut” în Parlament şi se va concentra pe obiectivul enunţat la unul din congresele formaţiunii sale, de a face din PD „cel mai puternic partid din Republica Moldova”.
În timp ce, în unele comentarii, gestul lui Plahotniuc apare chiar ca o cedare făcută de dragul Summit-ului de la Vilnius, mesajul opoziţiei comuniste, enunţat prin intermediul celui ce continuă să fie considerat ideologul ei principal, deputatul Mark Tkaciuk, a fost că, indiferent ce ar spune, Vlad Plahotniuc nu pleacă doar din parlament, ci şi din politică, pentru că şi-ar fi dat seama că ar fi o afacere prea scumpă.
sursa: europalibera.org