Select your Top Menu from wp menus

Opinii despre adevărul şi manipularea legată de ziua de 9 mai

Pe 9 mai în Moldova se marchează doar victoria asupra fascismului în cel de-al doilea război mondial, dar nu poate fi forba despre victoria în marele război pentru apărarea patriei. De această părere sunt colonelul Ion Leahu şi doctorul în istorie Ruslan Şevcenco, care în cadrul emisiunii „Fabrica” de la Publika TV au analizat adevărul istoric şi manipulările legate de ceea ce se marchează la 9 mai în Moldova, transmite IPN.

Colonelul Ion Leahu a opinat că majoritatea veteranilor şi statelor sărbătoresc de 9 mai aşa cum corespunde realităţii, iar manipulările legate de importanţa acestei zile au rămas în presa rusă şi pe alocuri în cea moldovenească. „Cei care afirmă că e victorie în marele război pentru apărarea patriei automat îngustează importanţa sărbătorii, căci de fapt războiul a afectat mult mai multă lume”, a accentuat acesta.

Referindu-se la reacţiile negative faţă de prezenţa militarilor şi tehnici americane în centrul Chişinăului de 9 mai, Ion Leahu a spus că influenţa rusească şi-a atins scopul, doarece o parte din populaţie crede sincer că americanii aduc doar rău, iar ruşii sunt cei care fac bine. Dar, mai spune el, este şi perioadă propice pentru astfel de reacţii: alegeri în regiunea transnistreană, alegeri prezidenţiale la Chişinău, criză economică şi politică. Ion Leahu accentuează că Rusia nu vrea să admită că în Moldova pot apărea altfel de opinii şi să-şi piardă influenţa în acest teritoriu.

Ruslan Şevcenco, doctor în istorie, a menţionat că marele război pentru apărarea patriei se referă strict la Rusia, nu şi la alte ţări din fosta URSS. „Pentru ţările baltice şi pentru Moldova în special, căci teritoriile acestor state au fost ocupate, nimeni nu a întrebat poporul. Noi nu avem ce sărbători la 9 mai, poate doar victoria asupra fascismului. URSS pentru noi nu a fost patrie”, a menţionat istoricul.

Ruslan Şevcenco a amintit că germanii şi sovieticii au semnat Pactul Molotov – Ribbentrop prin care şi-au împărţit zonele de influenţă. Totodată, sovieticii ulterior au avut nevoie de ajutorul, inclusiv al americanilor, pentru a se apăra de foştii lor aliaţi. Istoricul a subliniat că teritoriul actualei Republici Moldova a fost iniţial prădat de sovietici, oamenii au fost deportaţi, respectiv despre niciun fel de eliberare nu poate fi vorba.