Select your Top Menu from wp menus

Cimitirele, locuri de pelerinaj de Paştele Blajinilor

Duminica, la mormintele din majoritatea localitatilor rurale , dar si la cele din cimitirele cartierelor Slobozia Doamnei si Lupoaica ale orasului Orhei, se aduna rudele si apropiatii celor trecuti in nefiinta, pentru a-i pomeni, dupa traditia Pastelui Blajinilor.

După Săptămâna Luminată creştinii ortodocşi sărbătoresc Paştele Blajinilor, sau Paştele morţilor, sărbătoare dedicată spiritelor moşilor şi strămoşilor trecuţi la cele veşnice. În această zi, sărbătorită în partile noastre nu numai în Lunea morţilor, dar şi duminică, credincioşii înalţă rugăciuni şi fac sacrificii la mormintele morţilor din familie. În acest fel, oamenii îşi imaginează că petrec Paştele cu moşii şi strămoşii lor în lumea de aici, prin întoarcerea spiritelor acestora.

La cimitirul central din orasul Orhei aceste ritualuri de pomenire ale Blajinilor vor avea loc in ziua de luni, in acest an – pe data de 9 mai. Traditional, la cimitirul central din Orhei vin rudele si apropiatii celor trecuti in nefiinta – pentru a le cinsti memoria cu un pahar de vin, oua rosii, cozonac si alte merinde, si a da de pomana de sufletul celor raposati – celor blajini.

Pastele Blajinilor se praznuieste a doua zi dupa Duminica Tomii sau in cea de-a opta zi dupa sarbatoarea Pastelui. Dar, dupa o traditie mai veche, la mormintele din majoritatea satelor, dar si din cimitirele din cartierele Slobozia Doamnei si Lupoaica ale orasului Orhei, oamenii se aduna, de obicei, in ajun – duminica.