Select your Top Menu from wp menus

ONG-urile de media solicită revenirea la grilele de programe TV retransmise conform situaţiei din 31 decembrie 2013

Organizaţiile neguvernamentale din domeniul mass-media au aprobat astazi urmatoarea declaratie  privind  modificările  în grilele de programe TV retransmise de unii distribuitori de servicii

Organizaţiile neguvernamentale de media îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu excluderea unor posturi de televiziune din grilele de programe retransmise de distribuitorii de servicii sau transferarea acestora în alte pachete propuse consumatorilor şi solicită reglementarea activităţii companiilor care retransmit semnalul TV în conformitate cu legislaţia naţională şi bunele practice europene în domeniu.
Organizaţiile neguvernamentale din domeniul mass-media au luat cunoştinţă cu îngrijorare de modificările făcute de la începutul anului curent în grilele de programe TV retransmise de unii distribuitori de servicii, şi de declaraţiile posturilor de televiziune excluse din grile, prin care se reclamă încălcarea prevederilor contractelor bilaterale semnate cu distribuitorii de servicii, caracterul politic orchestrat al acestor decizii, concurenţa neloială şi limitarea libertăţii de exprimare pe piaţa audiovizualului.
Organizaţiile semnatare solicită Consiliului Coordonator al Audiovizualului în calitate de garant al interesului public în domeniul audiovizualului să aplice mecanismele legale pentru a obliga distribuitorii de servicii să revină la grilele de programe retransmise conform situaţiei din 31 decembrie 2013. De asemenea, CCA şi Consiliul Concurenţei care este autoritatea publică cu atribuţii de inspecţie şi de sancţionare în domeniul concurenţei, trebuie să investigheze acuzaţiile de înţelegere de cartel pentru eliminarea de pe piaţa audiovizuală a unor radiodifuzori şi, eventual, să pedepsească persoanele/companiile care se fac vinovate.
Reglementarea activităţii companiilor care retransmit semnalul TV trebuie să se bazeze pe prevederile legislaţiei naţionale şi pe bunele practice europene în domeniu. Reamintim că, prin Convenţia Europeană privind televiziunea transfrontalieră, statele trebuie să depună eforturi pentru a evita ca serviciile de programe transmise sau retransmise să pericliteze pluralismul mass-media. Organizaţiile neguvernamentale media consideră că proiectul de decizie a CCA cu privire la includerea posturilor obligatorii pentru retransmisie pe teritoriul Republicii Moldova trebuie supus unor dezbateri publice largi, cu participarea părţilor interesate din rândul distribuitorilor de servicii şi radiodifuzorilor, eventual cu expertizarea proiectului de către Uniunea Europeană de radioteleviziune EBU-UER, pentru a stabili criterii corecte şi argumentate din punct de vedere al interesul public pentru includerea în lista obligatorie de retransmisie şi pentru a exclude condiţii de eventuală favorizare a unor companii private.
Organizaţiile semnatare solicită mass-media să reflecte echidistant şi obiectiv conflictul dintre companiile de retransmisie şi unii radiodifuzori, fără a exagera şi a distorsiona realitatea.
Asociaţia Presei Independente
Centrul pentru Jurnalism Independent
Comitetul pentru Libertatea Presei
Centrul „Acces-info”
Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Asociaţia Presei Electronice APEL


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/ong-urile-de-media-solicita-revenirea-la-grilele-de-programe-tv-retransmise-conform-situatiei-din-31-decembrie-2013/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19