Categories: PoliticSocialȘtiri

ONG-urile de media condamnă restricțiile impuse de Președinție unor jurnalişti

Șase organizații neguvernamentale din domeniul media au emis o declarație în care spun că regretă acțiunile de îngrădire a accesului la informație și restricțiile impuse unor jurnaliști de către Președinția Republicii Moldova. ONG-urile solicită asigurarea nediscriminatorie a accesului reprezentanților mass-media la evenimentele organizate de către Președinție și la informația de interes public care trebuie să fie furnizată de instituție în condițiile legii, transmite IPN.

ONG-urile amintesc faptul că marți, 29 august 2017, fotoreporterului Constantin Grigoriță i-a fost refuzat accesul la briefingul președintelui Igor Dodon, fără explicații. Totodată reamintesc faptul că acum o lună, aceluiași fotoreporter i-a fost interzisă participarea la întâlnirea Președintelui Igor Dodon cu reprezentanții mass-media, organizată la vila prezidențială de la Condrița, deși jurnalistul a întrunit toate condițiile solicitate de Președinție.

La solicitarea Asociației Presei Independente de a oferi explicații în legătură cu ultimul caz, Președinția a oferit un răspuns evaziv, lăsând să se înțeleagă că restricția i-a fost impusă fotoreporterului ca rezultat al comportamentului pe care Președinția îl consideră contrar moralei și eticii profesionale.

API informează că a depus o cerere de chemare în judecată privind îngrădirea accesului la informație. „Spre regretul nostru, în ultimul timp, Președinția se manifestă ca o instituție închisă, nereceptivă la solicitările de informații, iar mai mulți jurnaliști semnează dificultăți în comunicarea cu reprezentanții acestei structuri publice”, se spune în declaraţie.

ONG-urile solicită Președinției Republicii Moldova și personal președintelui Igor Dodon să revadă strategia de comunicare și interacțiune cu reprezentanții mass-media, să asigure transparența activității instituției prezidențiale și să excludă practicile antidemocratice de selectare și acreditare a reprezentanților presei pe criterii de loialitate.

Declaraţia este semnată de către Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul „Acces-Info”, Asociația Telejurnaliștilor Independenți şi Asociația Presei Electronice.

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

3 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

3 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

5 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

2 săptămâni ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago