Șase organizații neguvernamentale din domeniul media au emis o declarație în care spun că regretă acțiunile de îngrădire a accesului la informație și restricțiile impuse unor jurnaliști de către Președinția Republicii Moldova. ONG-urile solicită asigurarea nediscriminatorie a accesului reprezentanților mass-media la evenimentele organizate de către Președinție și la informația de interes public care trebuie să fie furnizată de instituție în condițiile legii, transmite IPN.
ONG-urile amintesc faptul că marți, 29 august 2017, fotoreporterului Constantin Grigoriță i-a fost refuzat accesul la briefingul președintelui Igor Dodon, fără explicații. Totodată reamintesc faptul că acum o lună, aceluiași fotoreporter i-a fost interzisă participarea la întâlnirea Președintelui Igor Dodon cu reprezentanții mass-media, organizată la vila prezidențială de la Condrița, deși jurnalistul a întrunit toate condițiile solicitate de Președinție.
La solicitarea Asociației Presei Independente de a oferi explicații în legătură cu ultimul caz, Președinția a oferit un răspuns evaziv, lăsând să se înțeleagă că restricția i-a fost impusă fotoreporterului ca rezultat al comportamentului pe care Președinția îl consideră contrar moralei și eticii profesionale.
API informează că a depus o cerere de chemare în judecată privind îngrădirea accesului la informație. „Spre regretul nostru, în ultimul timp, Președinția se manifestă ca o instituție închisă, nereceptivă la solicitările de informații, iar mai mulți jurnaliști semnează dificultăți în comunicarea cu reprezentanții acestei structuri publice”, se spune în declaraţie.
ONG-urile solicită Președinției Republicii Moldova și personal președintelui Igor Dodon să revadă strategia de comunicare și interacțiune cu reprezentanții mass-media, să asigure transparența activității instituției prezidențiale și să excludă practicile antidemocratice de selectare și acreditare a reprezentanților presei pe criterii de loialitate.
Declaraţia este semnată de către Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul „Acces-Info”, Asociația Telejurnaliștilor Independenți şi Asociația Presei Electronice.
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…