Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor OSCE/ODIHR a publicat o Declarație cu constatări și concluzii preliminare privind organizarea alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din R.Moldova. În chiar startul documentului se menționează că concurenții electorali nu au beneficiat de oportunități pe deplin egale, dezechilibrul datorându-se utilizării abuzive a resurselor administrative, dar și ”acoperirii mediatice care a favorizat președinta în exercițiu și guvernul”.
La capitolul Mass-media se menționează că pe 20 septembrie Misiunea ODIHR a început monitorizarea posturilor de televiziune JurnalTV, Moldova 1, PRO TV, TV8, a Radio Moldova și a câtorva site-uri online de știri. Conform monitorizării, doar șase procente din acoperirea politică totală au fost dedicate referendumului, iar două posturi TV au promovat puternic opțiunea ”da”. Un post TV a și făcut anunțuri pro-UE pe propria cheltuială:
”Monitorizarea mass-mediei făcută de Misiunea ODIHR arată că referendumul a fost rar prezentat în transmisiile de știri, dar marea majoritate a acoperirii limitate a fost a campaniei făcute, parțial, pentru opțiunea “da”, datorită numărului de susținători înregistrați. Mai mult decât atât, canalele private precum JurnalTV și TV8 care s-au autodeclarat pro-europene au difuzat emisiuni de opinie în favoarea opțiunii “da”, iar TV8 a făcut propriile anunțuri pro-UE pe propria cheltuială. Aceste inițiative au promovat puternic opțiunea “da” și nu au oferit alegătorilor informații echilibrate pentru a face o alegere informată.”
Misiunea a constatat că, în afară de reflectarea insuficientă a tematicii referendumului, cu o concomitentă promovare a unei singure opțiuni, două din cele patru posturi TV monitorizate au oferit în știri cel mai mult spațiu președintei în exercițiu, Maia Sandu, prezentând-o, totodată, fie pe o tonalitate neutră, fie pe una pozitivă. Alte două posturi au fost mai echilibrate, se arată în documentul citat:
”În programele de știri și editoriale monitorizate, cu excepția dezbaterilor, președinta în exercițiu a primit cel mai mare volum de acoperire per ansamblu în calitatea ei oficială și ca și candidată fără o distincție clară între acestea două, în timp ce domnul Năstase, domnul Țîcu, domnul Chicu și domnul Ulianovschi au primit cel mai puțin. Doamna Sandu a avut în mod semnificativ mai multă acoperire decât ceilalți concurenți în două din cele patru canale TV monitorizate, 32% la radiodifuzorul public Moldova1 și 26% la JurnalTV. La amândouă canalele, tonalitatea acoperirii a fost preponderent neutră, dar la M1 a fost de trei ori mai multă decât următorii candidați domnul Usatîi și domnul Stoianoglu (10% fiecare). La celelalte două canale, acoperirea în orele de vârf a fost acordată într-o manieră mai echilibrată, candidații primind între 6% și 13% de acoperire la ProTV și între 1% și 25% la TV8. Tonalitatea acoperirii a fost, în mare,neutră, JurnalTV având o tonalitate mai pozitivă spre doamna Sandu, iar ProTV spre domnul Tarlev, domnul Usatîi si domnul Năstase.”
În notele de subsol la Raport este amintit și faptul că, începând cu anul 2022, ”în lumina intereselor de securitate națională, deoarece majoritatea acțiunilor erau controlate de Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, care se află sub sancțiuni internaționale”, în R.Moldova au fost suspendate 12 posturi de televiziune , care și-au pierdut uterior și licențele de activitate. Apelurile împotriva acestor decizii ale autorităților sunt încă în așteptare, notează autorii documentului. Ei mai amintesc că ”mai multe ONG-uri au criticat amendamentele care acum permit ca licențele TV să fie suspendate de facto fără o decizie a instanței. Acestea au criticat de asemenea și faptul că amendamentele au fost adoptate fără consultări publice”.