O companie transnistreană e bănuită că a transferat milioane de dolari în firme off-shore, folosind sistemul bancar moldovenesc

Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au emis un apel către autorităţi cu cerinţa să verifice legalitatea tranzacţiilor financiare ale companiei din stânga Nistrului „Energocapital” în zone offshore, prin sistemul bancar din dreapta Nistrului. Este vorba de tranzacţii de aproape 20 de milioane de dolari, bani care au fost transferaţi în Hong Kong. Într-o conferinţă de presă la IPN, experţii în energetică au menţionat că aceşti bani sunt proveniţi din plăţile achitate de consumatorii de energie din dreapta Nistrului.

„Energocapital ne vinde energie, noi o plătim, dar ei nu achită gazul şi aceşti bani pleacă în offshore”, a declarat Sergiu Tofilat, expert în energetică. Potrivit lui, în anul 2015 profitul „Energocapital”a fost de aproape 39 de milioane de dolari, dintre care aproape 20 de milioane au fost scoşi din ţară.

Sergiu Tofilat este de părere că această schemă a fost posibilă doar cu suportul autorităţilor din Republica Moldova, pentru că „Energocapital” a fost reînregistrată în octombrie 2014 şi a obţinut licenţă cu o viteză uluitoare, timp de trei zile.

„Licenţa o acordă ANRE, este clară implicarea Agenţiei de Reglementare în Energetică. Contractul de livrare a energiei este semnat de compania de stat „Energocom”, care este subordonată Ministerului Economiei, deci este clară şi implicarea Ministerului Economiei”, a notat expertul, ţinând să mai spună că schema prin care a fost scos miliardul din ţară este aplicată şi la delapidarea banilor pe care îi achită consumatorii de energie din Republica Moldova.

Un alt expert în energetică, Victor Parlicov, a menţionat că autorităţile de control trebuie să verifice dacă tranzacţiile respective de scoatere a banilor în zone offshore, prin sistemul bancar din Republica Moldova, nu încalcă legislaţia care reglementează lupta cu spălarea banilor. De asemenea, expertul cere autorităţilor să elucideze cine sunt beneficiarii finali ai acestor tranzacţii.

Informaţiile la care fac referire experţii au fost făcute publice ca urmare a unor conflicte de putere pe malul stâng al Nistrului. „Ca un fel de scurgere informaţională de pe malul stâng, din cauza unor lupte acolo, noi aflăm anumite lucruri care, în mod normal, ar fi trebuit să le aflăm de la autorităţile noastre constituţionale”, a afirmat Victor Parlicov.

Apelul a fost semnat de mai multe organizaţii neguvernamentale, printre care Institutul pentru Politici Publice, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, Institutul de Politici şi Reforme Europene, Centrul Analitic Independent „Expert-Group”.

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

3 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

3 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

3 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

3 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

3 zile ago