La mijlocul săptămânii curente , miercuri , 7 septembrie, pe site-ul Primăriei Orhei a fost publicat un comunicat despre faptul că Consiliul local a depus o cerere de chemare în judecată a unei cariere din cartierul Slobozia Doamnei, pe motiv că aceasta activează ilegal.
De cealaltă parte, administraţia carierei declară că cererea în instanţă a fost depusă încă 2 luni în urmă, iar din 7 septembrie cariera a fost deja forţată prin hotărârea Curţii de Apel să îşi sisteze activitatea şi că, pentru ca în acest caz să se facă dreptate, se va merge chiar şi la CEDO.
În comunicatul Primăriei se spune că cererea de chemare în judecată a carierei Ivanos urmăreşte scopul de a înceta activitatea acestui agent economic. Potrivit sursei, cariera activează ilegal, fără a achita plăţile de exploatare. Din această cauză, Primăria cere întoarcerea carierei în gestiunea oraşului, astfel încât “veniturile de zeci de milioane obținute de către compania privată din activitatea carierei să fie vărsate la completarea bugetului local și la soluționarea nevoilor sociale ale cetățenilor orașului Orhei”.
Unul dintre proprietarii carierei, Iurie Nastas, a declarat însă pentru jurnal.md că întreprinderea varsă anual în bugetul local 1,5 milioane de lei şi că cel mai grav e că întreruperea activităţii lasă fără lucru 80 de angajaţi, iar familiile acestora – fără surse de existenţă.
Acesta mai susţine că, de fapt, conflictul cu Primăria a început încă în anul trecut deoarece Asociaţia Obştească ‘Pentru Orhei’, creată de Ilan Shor, ar fi încercat estorcarea de la carieră a materialelor de constructie gratuite pentru repararea drumurilor din localitate. Cariera ar fi refuzat si oferirea materialelor de construcţie la preţuri derizorii pentru lucrările de la aeroportul din Chişinău care, spune Nastas, a fost concesionat unei firme a lui lan Shor.
Potrivit antreprenorului, decizia luată de Curtea de Apel este abuzivă, iar patronii şi angajaţii întreprnderii sunt gata să ajungă şi la CEDO. Decizia a fost pronunţată în lipsa pârâtului care nici nu ar fi fost anunţat despre şedinţa din 5 septembrie, iar după aceasta la carieră au venit executorul judecătoresc, un poliţist şi persoane care s-au prezentat ca membri ai Gărzii populare. Aceştia au blocat cu maşini de mare tonaj accesul în carieră, au cerut intreruperea activităţii şi scoaterea utilajelor de producere de pe teritoriu, chiar dacă, spune Iurie Nastas, instanţa nu a dispus sechestrarea bunurilor.
Update, 14:58 . După publicarea acestui material, Primăria Orhei a difuzat incă un comunicat de presă la acelaşi subiect, în care îşi reiterează poziţia şi cere reîntoarcerea carierei în gestiunea oraşului, deoarece aceasta activează ilegal, fără a achita plățile pentru exploatarea carierei începând cu anul 1997. Din comunicat rezultă că, având “venituri enorme” de pe terenul transmis pentru crearea spaţiilor verzi, cariera a lăsat “comunitatea oraşului” „fără orice contraprestaţie”.
De menţionat că şi Iurie Nastas a relatat anterior despre faptul că, iniţial, administraţia locală s-a adresat în instanţă cu cererea de sistare a activităţii carierei pe motiv că aceasta are o obligaţie “veche de aproape 20 de ani”, de recultivare a carierei exploatate. Judecătoria Orhei nu a găsit temei de admitere a solicitării, dar Curtea de Apel a satisfăcut cererea pe care administraţia întreprinderii o consideră ilegală.
Vlad Amanescu