Ţara noastră ocupă locul 5 într-un clasament încomit de Banca Mondială, cu o pondere a transferurilor migranţilor de 23% în Produsul Intern Brut
Potrivit MOLDPRES , pe primul loc în TOP10 ţări recipiente de transferuri se află Tadjikistan (47%), urmat de Liberia (31%), Kîrgîzstan (29%), Lesotho (27%). Alte state incluse în acest clasament sînt Nepal cu o pondere a remiterilor în PIB de 22%, Samoa şi Haiti, cu cîte 21% fiecare şi Liban şi Kosovo, respectiv cu cîte 18%.
La izbucnirea crizei, imigranţii au continuat să trimită bani acasă reducându-şi propriile cheltuieli. Totuşi, în contextul în care criza continuă să facă ravagii, imigranţii ar putea fi nevoiţi să reducă sumele trimise acasă, notează raportul BM. De fapt, dovezi anecdotice arată că lucrătorii care beneficiează de libertatea de circulaţie în cadrul zonei euro, aşa cum sunt cei din România şi Polonia, se întorc acasă în număr mai mare comparativ cu lucrătorii din Africa şi America Latină, care preferă să rămână de teama că nu vor mai putea să revină, mai precizează documentul.
„Chiar dacă lucrătorii imigranţi sunt, într-o mare proporţie, afectaţi de declinul economiei mondiale, volumul transferurilor de bani a rezistat în mod remarcabil, furnizând un colac de salvare pentru familiile defavorizate şi surse de valută în numeroase ţări sărace”, a subliniat Han Timmer, un responsabil al BM, citat în comunicat.
Valoarea transferurilor din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente) prin băncile din Moldova a atins, în nouă luni, 1 miliard 72,1 milioane de dolari SUA