Categories: EconomicSocialȘtiri

Moldova va beneficia de 1,66 mln de dolari pentru a spori utilizarea durabilă a solurilor și apelor în mediul rural

Circa 150 mii de cetățeni din țara noastră, locuitori ai zonelor rurale, vor beneficia de un management integrat al resurselor naturale și sustenabilitatea resurselor de sol și apă datorită unui proiect, lansat în această lună cu suportul financiar al Fondului Global pentru Mediu (GEF), transmite MOLDPRES.

Proiectul are o valoare totală de 1,66 milioane de dolari și va fi implementat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), pe parcursul a trei ani.  

Scopul proiectului este de a îmbunătăți  prestarea serviciilor de ecosistem în contextul peisajului local, de a conștientiza opinia publică în acest sens și a sprijini procesul de învățare în 32 de sate din nord-estul țării, prin utilizarea managementului integrat al resurselor naturale în zonele pilot din raioanele Orhei, Rezina și Șoldănești, precum și de a realiza neutralitatea degradării terenurilor și creșterea surselor de venit din întreaga țară.

Proiectul va demara cu o analiză, armonizare și îmbunătățire, a tuturor politicilor, legislației în vigoare și a cadrului instituțional la capitolul neutralității degradării terenurilor. „De asemenea, va fi elaborat un plan strategic pentru neutralitatea degradării terenurilor pentru întreaga zonă pilot, iar la nivel de comunități, vor fi restabilite fâșiile forestiere de protecție, vor fi create trei pepiniere pentru creșterea arborilor, arbuștilor și ierburilor perene utilizate la înierbare și crearea fâșiilor forestiere de protecție. În cooperare cu instituțiile de stat, autorităţile locale și deținătorii/utilizatorii terenurilor agricole, proiectul va promova implementarea practicilor inovatoare reziliențe la schimbările climatice, inclusiv utilizarea semințelor rezistente la secetă, irigarea prin picurare la scara mică și cultivarea pomușoarelor”, au explicat surse de la MADRM.

Conform sursei citate, contribuția FAO la neutralitatea degradării terenurilor se bazează pe avantajul comparativ și expertiza de elaborare a politicilor cu privire la managementul durabil al terenurilor și combaterea degradării solurilor, inclusiv guvernanță și drepturile asupra terenurilor, și rolul său de gestionar principal la nivel global al informației agricole.

Activitățile Proiectului FAO finanțat de GEF sunt structurate în trei componente de bază:  crearea unui mediu favorabil pentru managementul integrat al resurselor naturale în Moldova la nivel național și local; restabilirea productivității și rezilienței terenurilor productive prin managementul integrat al resurselor naturale;  asigurarea însușirii și împărtășirii experienței prin monitorizarea și evaluarea eficace a Proiectului, și management adaptiv.

RadioOrhei

Recent Posts

Scade prețul gazelor naturale. ANRE a aprobat un nou tarif

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif pentru gazele naturale…

5 ore ago

Judecătoria Orhei a anulat decizia prin care o localitate din raion a aprobat sponsorizarea cu cetățeanul ruso-israelian Igal Shved

Decizia prin care consiliul sătesc Mîrzești din raionul Orhei a aprobat condițiile de sponsorizare a…

7 ore ago

Comunicat DSE Orhei: recomandări pentru lăcașele de cult în preajma Paștelui

Suntem în săptămâna patimilor, e săptămâna în care creștinii se pregătesc de sărbătorile pascale. Și…

2 zile ago

Consumatorii ar putea plăti mai puțin pentru gazele naturale. Moldovagaz solicită ANRE revizuirea tarifului

Moldovagaz solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) revizuirea tarifului la gazele naturale. Furnizorul…

6 zile ago

Ce avere declară pentru 2023 prezentatorul de la adunarea Pobedăi lui Shor

Evenimentul de coalizare a forțelor proruse afiliate lui Ilan Shor, care s-a ținut la Moscova,…

6 zile ago

Curtea Supremă de Justiție a amânat pentru toamnă examinarea recursului în care Genesis International SRL cere 14 milioane de lei de la ÎM SCL Orhei

Admisibilitatea recursului declarat de Întreprinderea Municipală Servicii Comunal-Locative Orhei contra SRL Genesis Internațional, prin care…

7 zile ago