Select your Top Menu from wp menus

Moldova răspunde la criza Covid-19// Patiseria Elvirei

Când este întrebată ce o caracterizează înainte de toate, Elvira Vovc spune că este o persoană „foarte neastâmpărată”, dar că tocmai acest fapt a ajutat-o să pornească afacerea în domeniul patiseriei. Până la aceasta, Elvira deținea un magazin de produse alimentare în orașul Sângerei. Doar odată cu patiseria, însă, ea a învățat cum să administreze cu adevărat o afacere și ce înseamnă responsabilitatea socială a businessului. Performanța s-a produs datorită Programului PARE 1+1, realizat de ODIMM inclusiv cu fonduri europene.

Candidata perfectă

În 2018, Elvira Vovc a suferit o operație la glanda tiroidă, intervenție ce a adus-o la limita capacităților fizice și, în mod evident, nu a putut lucra o perioadă. În zilele lungi de recuperare a început să caute informații și idei de afaceri…

Despre Programul PARE 1+1 aflase din presă  și din surse online, și într-o bună zi a decis să-și încerce și ea puterile. Faptul că mama Elvirei muncește în Italia a ajutat-o să întrunească una dintre condițiile de bază ale programului, și anume, ca jumătate din capitalul investit să provină din străinătate, de la un membru apropiat al familiei care lucrează acolo… A depus dosarul. Au urmat procedurile standard pentru orice candidat – seminare, instruiri, planuri de afaceri, bugete.

În cadrul acestor întruniri a aflat și despre „Femei în Afaceri”, un alt program realizat de ODIMM (Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii). Atunci a decis să candideze la ambele și… s-a numărat printre învingătorii ambelor programe, beneficiind de sumele maxime oferite în cadrul acestora. Este convinsă că a reușit, pentru că a avut o idee frumoasă, gustoasă și… bine argumentată, dar mai ales pentru că și-a spus cuvântul sinceritatea sa.

Recunoaște că un rol decisiv în destinul afacerii sale l-au jucat consultanții de la ODIMM. Căci a avut și momente când era pe cale să renunțe, când își dorea să restituie banii și să revină la viața obișnuită… Însă consilierea și supravegherea atentă a angajaților programului au ajutat-o să-și regândească atent pașii, să facă unele calcule și să-și reprofileze activitatea. Diversificarea activității s-a dovedit a fi cheia salvării și pe durata perioadei grele ce urma să vină – carantina.

Am recunoscut, în unele momente, că nu știu cum să merg mai departe”

„Am fost mereu onestă și spuneam deschis ce nu-mi ajunge, dar și de ce nu-mi ajunge. Am recunoscut în unele momente că nu știu cum să merg mai departe. Să știți că nu e ușor să gestionezi afaceri… Și m-au ajutat. Mi-au oferit toată asistența de care am avut nevoie. Doar datorită lor am acum această afacere. Dacă nu erau ei – probabil murea tot businessul chiar din fașă”, spune Elvira.

Marele șoc l-a trăit în clipa când a văzut bugetul pentru echipamente, sumele prezentate de către potențialii furnizori speriind-o de-a binelea. A crezut că e o glumă proastă – prea mult inox, prea multe caserole, prea multe cuptoare. Acum realizează cât de puțin era versată în acest domeniu. Acum totul este potrivit și totul este necesar… Datorită tehnicii performante pe care a achiziționat-o din banii oferiți de programele ODIMM, Elvira reușește să gătească de una singură, doar într-o zi, pentru circa 100 de persoane. Tot din fonduri europene a cumpărat o mașină-frigider, pentru transportarea cărnii și a mezelurilor.

Afacerea propriu-zisă a pornit-o în iulie 2019, iar cea mai mare provocare pentru ea a fost piața de desfacere – înțelegea că un nou produs are nevoie de timp pentru a pătrunde și a se afirma pe piață… Dar, în mod surprinzător, a avut o avalanșă de clienți. Produsele ei erau de calitate înaltă, fapt apreciat și de către reprezentanții administrației publice locale. Astfel, Elvira Vovc a fost selectată pentru a livra plăcinte și chifle la grădinițele și școlile din gestiunea primăriei comunei Alexăndreni, raionul Sângerei, unde îți desfășoară activitatea, dar și la cele din satul Pelinia, raionul Drochia. La scurt timp, a fost solicitată și de satele vecine – atât de către instituțiile publice care au selectat-o pentru livrări, cât și de oamenii care, gustându-i odată plăcintele, reveneau din nou și din nou la ea.

„Ne menținem pe linia de plutire și suntem optimiști”

Startul bun a încurajat-o să-și diversifice producția. Astfel, Elvira a început să facă torturi și diverse prăjituri. Afacerea avea o dinamică bună, iar cererea produselor creștea zilnic. În paralel, presta și servicii de transportare a cărnii.

Instituirea carantinei a însemnat o lovitură puternică pentru încă destul de noua și fragila ei afacere. Închiderea școlilor și a grădinițelor a condus la stoparea procesului de producție pentru câteva luni bune. Din nou, era pe punctul de a renunța, dar s-a gândit că orice criză e nouă șansă. I-a venit ideea să obțină autorizație pentru servicii de catering. Acum livrează mâncare la comandă: „Mașina-frigider e cât se poate de potrivită pentru  livrările de carne, la cerere. Nu avem mulți clienți, dar ne menținem pe linia de plutire și suntem optimiști”.

Deocamdată, din cauza numărului mic de comenzi zilnice, la patiserie lucrează doar ea și Vasile, soțul ei. Între timp fiica lor, Valeria, studentă în Italia, care a revenit acasă pe perioada carantinei, s-a ocupat de promovarea afacerii de familie. A creat o pagină pe rețelele de socializare unde plasează imagini cu produsele, prețurile, informează clienții despre calitatea lor și preia comenzile.

„Nu va fi ușor, dar afacerea în care am pus tot sufletul va prospera”

Elvira Vovc are trei copii, dar cel mai interesat de afacerea familiei pare a fi mezinul Vlad, de șase ani, care se pregătește să meargă la școală. „Este mereu în preajmă, îmi dă sfaturi și îmi spune că, atunci când o să îmbătrânesc, el o să coacă pâine și torturi. Îl privesc și mă bucur – el o să continue afacerea. Nu va fi ușor, dar știu că timpurile se vor schimba și afacerea în care am pus tot sufletul va prospera. Torturile noastre sunt foarte bune și încercăm să oferim prețuri accesibile. La țară e greu să faci produse foarte scumpe”, spune antreprenoarea.

Fondurile europene, de care a beneficiat anul trecut, au ajutat-o pe Elvira Vovc să treacă mai ușor de carantină și să ajute și alte persoane în această perioadă complicată. „Multă lume nu a lucrat în ultimele luni și nu au cu ce-și cumpăra barem o pâine. Noi le oferim produse pe datorie. Dacă vor putea să ne întoarcă banii… cine știe, dar nu-i putem lăsa de izbeliște, să moară de foame. Suntem vecini, cunoscuți, ne vedem în fiecare zi. Suntem oameni!”, adaugă Elvira.

Programul „Femei în Afaceri” a fost lansat în toamna anului 2016, având ca obiectiv promovarea abilității economice și sociale a femeilor din zonele rurale prin reducerea inegalității de gen, creșterea și dezvoltarea afacerilor, schimbarea percepției inovaționale, sporirea accesului la resurse, servicii și tehnologii. Până în prezent, prin intermediul programului, la Componenta de granturi mici au fost selectate și finanțate 379 de afaceri ale femeilor de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Suma granturilor aprobate este de circa 52 milioane lei, ele urmând să atrage investiții în economie de circa 90 milioane lei. Afacerile antreprenoarelor au creat și menținut peste 1500 locuri de muncă. Programul este finanțat din bugetul de stat și suplinit din fondurile Uniunii Europene.

Acest articol este produs de către proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media”, finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul campaniei de informare privind răspunsul global al Uniunii Europene la criza COVID-19, inclusiv în Republica Moldova. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE.