Select your Top Menu from wp menus

Moldova ar trebui să reziste tentației de a trece la un sistem mixt, experți

În cazul Republicii Moldova ar fi mai bine de evitat orice reformă a sistemului electoral, care presupune trecerea la un sistem majoritar. Acest sistem funcționează bine în țările cu democrație veche, care l-au aplicat de mai multe decenii, astfel încât partidele politice și alegătorii s-au adaptat la el. Concluziile se regăsesc într-un studiul realizat de experții internaționali, Mette Bakken și Adrian Sorescu, la comanda Asociației Promo-LEX. Potrivit autorilor, faptul că nicio altă țară nu a trecut de la reprezentarea proporțională cu liste de partid la un sistem majoritar ar trebui să servească drept semn de avertizare pentru o astfel de schimbare, transmite IPN.

Autorii cercetării, care a fost prezentată marți, 23 mai, în cadrul unei conferințe internaționale, menționează că în acest moment, Moldova ar trebui să reziste tentației de a trece la un sistem mixt, mai ales la unul mixt paralel. În opinia experților, astfel de sisteme tind să producă rezultate disproporționate. În cazul în care Moldova va continua discuția privind posibilitatea trecerii la un sistem mixt, experții internaționali recomandă să se opteze pentru sistemul mixt proporțional (cu compensare) și nu cel paralel, deoarece el asigură prevalența reprezentării echitabile.

Autorii consideră că cea mai bună soluție ar fi îmbunătățirea actualului sistem electoral, cel cu reprezentare proporțională și liste de partid, prin organizarea alegerilor în 10–12 circumscripții electorale, în loc de una națională așa cum este acum. La fel, este indicată și înlocuirea listelor de partid închise (blocate) cu liste deschise pentru a oferi alegătorilor posibilitatea de a influența sau chiar de a decide cine este ales, la nivelul fiecărui candidat. În studiu se menționează că un număr considerabil de țări din Europa aplică sisteme electorale cu mai multe circumscripții plurinominale și liste deschise. La elaborarea unui nou model de buletin de vot, Moldova poate să se ghideze după experiența acestor țări, dar să elaboreze un buletin de vot care are sens pentru alegători.

Experții consideră că pragul electoral pentru partidele politice individuale ar trebui să fie redus la 3–4%. În conformitate cu uzanțele din Moldova, este posibil de utilizat un prag incremental pentru blocurile electorale. Totodată, pragul legal pentru candidații independenți ar trebui desființat.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/moldova-ar-trebui-sa-reziste-tentatiei-de-a-trece-la-un-sistem-mixt-experti/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19