La ora actuală, nu există temeiuri pentru rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău. Grupul de lucru, creat pentru evaluarea posibilităţii de reziliere a contractului respectiv, a elaborat un raport în care se conţin concluzii şi recomandări pentru Guvern. Conducătorul grupului, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a menţionat că au fost identificate un şir de puncte vulnerabile ale Guvernului în raport cu concesionarul şi care trebuie fortificate, transmite IPN.
„Actualmente nu există temeiuri de reziliere, dar aceasta nu înseamnă că concesionarul îşi onorează integral şi excelent obligaţiile sale contractuale. Legislaţia noastră prevede că atunci când există o încălcare, trebuie să fie stabilită o perioadă de remediere. Dacă vrem să nu antrenăm Republica Moldova în acţiuni litigioase, noi trebuie să fim foarte corecţi în acţiuni.
Grupul de lucru a constatat un şir de abateri de la prevederile contractului. „La data de 30 august urmau să fie date în exploatare toate cele trei componente pentru prima etapă de modernizare. Astăzi, două din ele se află încă în construcţie. Contractul stabileşte perioada de remediere în care aceste construcţii trebuie să fie date în exploatare, în care concesionarul trebuie să facă minimum de investiţii”, a declarat Vladimir Cebotari.
Potrivit ministrului, dacă concesionarul nu-şi va onora obligaţiunile contractuale, atunci pot apărea temeiuri de reziliere a contractului.
„Grupul de lucru a identificat şi un şir de puncte care fac vulnerabilă poziţia Guvernului faţă de concesionar şi ne-am propus să lucrăm asupra acestora pentru a fortifica poziţia Executivului”, a menţionat ministrul justiţiei.
Grupul de lucru i-a recomandat Guvernului să aprobe politici în domeniul tarifelor, să evalueze suplimentar toate componentele şi să identifice sursele de investiţii la data dării lor în exploatare.
Potrivit ministrului justiţiei, raportul Comisiei a fost aprobat unanim de reprezentanţii tuturor instituțiilor membre ale Grupului de lucru, inclusiv Ministerul Finanţelor, Serviciul Vamal, Poliţia de Frontieră, CNA, SIS şi alte instituții.
Contractul de concesionare a Aeroportului Chişinău a fost semnat la 30 august 2013. Gestionar a Aeroportului pentru o perioadă de 49 de ani a devenit compania din Rusia Avia Invest. La sfârşitul lunii iulie 2015, Guvernul a dat indicaţii de a examina şi a identifica temeiuri de reziliere a contractului de concesiune a Aeroportului Internaţional Chişinău. Ulterior, a fost creat grupul de lucru care s-a ocupat de acest subiect.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…