Ministerul Justiției a elaborat un proiect de modificare a Legii cu privire la Agenția Națională de Integritate, iar una dintre modificări vizează art. 10 din lege și se referă la excluderea caracterului eliminatoriu al testului la poligraf. Despre aceasta a anunțat secretarul general al Ministerului Justiției, Anatolie Munteanu, în cadrul briefingului săptămânal de presă de la minister, transmite IPN.
Potrivit lui Anatolie Munteanu, actuala normă privind respingerea candidaților care nu au trecut testul la poligraf este în disonanță cu legea-cadru cu privire la aplicarea testării la detectorul comportamentului simulat. Aceasta nu statuează că rezultatele testului la poligraf ar constitui un criteriu de neadmitere în anumite poziții a persoanelor supuse testului la poligraf.
Alte modificări țin de art. 11 din aceeași lege, privind verificarea calității de fost colaborator operativ sau agent sub acoperire al Serviciului de Informații și Securitate, inclusiv informator al acestor servicii până în 1991. „Această informație trebuie să fie confirmată doar prin declarație pe proprie răspundere a candidatului. Va fi exclusă etapa de solicitare a informației de la SIS. Se propune ca SIS să asigure doar verificarea candidaților în temeiul Legii privind verificarea titularilor și candidaților la funcții publice”, a spus Anatolie Munteanu.
Potrivit secretarului general, se propun modificări și la Legea cu privire la declararea averilor și intereselor personale. Aici se propune revizuirea noțiunii de persoană apropiată, ca să fie încadrată soțul sau soția. Ar putea fi introdusă o nouă noțiune – a beneficiarului efectiv. Se propune stabilirea calității de concubin sau concubină a funcționarului public.