Select your Top Menu from wp menus

Creșterea taxelor locale la Orhei, între „luptă cu tabagismul” și „tentativă de monopolizare”

Majorările taxelor locale vor asigura bugetului municipal, în 2018,  venituri mai mari – în total 9,78 milioane de lei. Mai mult, zilele trecute Primaria Orhei a emis un comunicat în care prezintă ca „luptă cu tabagismul” şi cu “răspândirea alcoolului” faptul că pentru agenții economici care comercializează tutun taxele vor creşte cu 500%, pentru alcool – cu 100%, pentru ambele categorii- cu 600%, iar pentru vânzările în regim non-stop – cu încă 50%.

 Majorările   s-au făcut la propunerea primarului Ilan Șor (Shor) şi vor fi puse în aplicare în baza deciziei care a fost aprobată la sfârşitul săptămânii trecute de către consilierii municipali, menționează sursa citată.

Luarea deciziei la care face trimitere comunicatul nu a fost lipsită însă de o opinie adversă a unui consilier din opoziție.   Oleg Matei a spus că majorarea taxelor  poate fi privită ca o tentativă de  monopolizare a pieței locale. Consilierul  a mai sugerat că din cauza concurenţei neloiale, mai ales dacă în preajmă se va  afla vreun magazin social, unii comercianţi vor fi impuşi să-şi închidă afacerile şi să plece din ţară.

Răspunzând îngrijorărilor lui Matei privind saltul taxelor pentru comercializarea tutunului, liderul fracţiunii majoritare din Consiliul Municipal, Pavel Verejanu, a reiterat că pe această cale se urmăreşte combaterea fumatului.

Vom nota în context că anterior autorităţile municipale au mai luat o decizie neprietenoasă la adresa comercianților de alcool şi tutun – prin majorarea de 4 ori a plăţii pentru coeficientul de amplasare a  unităților de comerț. Şi atunci s-a anunţat că astfel va fi asigurat controlul asupra comercializării produselor necompatibile cu un mod sănătos de viață.

Cu toate acestea, peste puțin timp  o întreprindere subordonată autorităților municipale a primit undă verde pentru vânzări de  tutun. Acum o lună, edilii orheieni au decis ca  Întreprinderea  „Achiziţii,  Comerţ şi Pieţe” să se ocupe de comercializarea produselor  de tutun  în magazine specializate.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/cresterea-taxelor-locale-la-orhei-intre-lupta-cu-tabagismul-si-tentativa-de-monopolizare/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19