Categories: EconomicȘtiri

Ministerul Economiei propune modificări în activitatea economică în bază de patentă

Ministerul Economiei propune o nouă formulă în activitatea micilor întreprinzători în bază de patentă, în aşa mod încât să fie asigurată concurenţa loială şi să fie create condiţii echitabile de impunere fiscală. Despre aceasta ministrul economiei, Octavian Calmâc, le-a vorbit reprezentanţilor mitingului de protest, organizat de Asociaţia Micului Business la Guvern, transmite IPN.

 

„S-a propus ca întreprinderile mici şi mijlocii să fie scutite de controale pe un termen de cinci ani şi să achite un impozit unic de la cifra de afaceri de 2-3%, să beneficieze de un sistem simplu de raportare fiscală şi orice control efectuat să aibă un caracter consultativ”, a spus ministrul economiei.

Referindu-se la cerinţa înaintată de protestatari privind păstrarea practicii patentei şi după 2017, când aceasta urmează să fie anulată, Octavian Calmâc a menţionat că în termen de 10 zile Guvernul va prezenta avizul la iniţiativa legislativă în cauză a unui grup de deputaţi , însă decizia finală va fi luată de Parlament după examinarea tuturor poziţiilor.

Contactat de IPN, preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovanu, a spus că propunerile Ministerului Economiei nu sunt acceptabile pentru micii întreprinzători şi aceştia vor insista să li se permită să activeze în baza patentei. Eugen Roşcovanu a anunţat că micii întreprinzători vor protesta şi săptămâna viitoare în faţa Guvernului pentru a cere aviz pozitiv la iniţiativa care abrogă interdicţia patentei de întreprinzător din 2017.

În Republica Moldova activează în bază de patentă peste 18 mii de întreprinzători, 12 mii dintre care în domeniul comerţului. Conform datelor fiscale, în 2015, în bugetul de stat, de la eliberarea sau prelungirea patentei au fost acumulate circa 39 de milioane de lei.

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

3 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

3 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

3 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

3 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

4 zile ago